Agenda

Winter Wonder Land

 

In deze winterse periode zijn knollen, kolen, rapen en peulvruchten ruim voorradig, daarnaast pompoen, pastinaak, schorseneren en prei.

 

Prachtige producten voor wat zwaardere, winterse gerechten die we verfijnd en smaakvol verwerken tot uitgebalanceerde gerechten met een frisse toets. Comfortfood maar elegant!

venkel

Data

Zaterdag 19 februari 10.00-15.00

Winter Wonder Land
Volle smaken en stevige gerechtjes

 

We gaan de keuken in met veel creativiteit en mooie bereidingswijzen. Denk aan fermenteren, drogen, konfijten en roken. Sommige groenten gaan we zelfs bevriezen om een ‘vlezige’ structuur te krijgen!

 

Denk aan gebakken pompoen met gerookte karnemelksaus, gegrilde schorseneer met knolselderijpuree, belugalinzen en misojus. Of daslookgnocchi in een laurierbouillon. Ravioli van koolrabi gevuld met pompoenpitpesto met een mierikswortel-roomsaus. Of een zuurkoolrisotto met gekonfijte venkel en specerijenjus!

Zaterdag 5 maart 10.00-15.00

Het witte eiwit wonder
Tien Kookt met Tofu

 

Tofu is een veelzijdige eiwitbom die alle essentiële aminozuren bevat en daarom een zeer bruikbaar in de vegetarisch en plantaardige keuken! Tofu kan heel goed smaken opnemen en daarnaast komt tofu in vele structuren voor die allemaal hun specifieke bereidingswijzen en gerechten kennen. Je moet tofu alleen wel even op smaak brengen en leren klaarmaken. Dat is vaak het probleem met het wat lastige imago wat tofu heeft. We gaan zoveel mogelijk tofu’s gebruiken. Elk met eigen bereidingstechniek en specifieke smaak en structuur.

 

Zijden tofu in een krachtige Rotterdamse Ramen bouillon of als basis van chocolademousse. Heel stevige tofu gebruiken we met shiitake en gember als vulling in een gyoza, een Japans krokant gebakken deegpakketje met sojagembersaus. We gaan zelf tofu roken voor het maken van goudbruine bitterballen met rooktofu en misomayonaise.

 

We maken gefrituurde tofubeignets van gewone tofu of ‘mapo tofu’; een pittig gerechtje met gefermenteerde zwarte bonen en knapperige chilipepers. Tofustengels in een winterse stoofschotel met aubergine of we vullen gefrituurde tofutasjes met een zilte zeewiersalade en sesamzaad.

 

Hoezo veelzijdig die tofu?

Zaterdag 19 maart 10.00-15.00

Return of the Roux!
Saus, Bouillon, Vinaigrette en Mayonaise

 

Saus, bouillon, vinaigrette of mayonaise. Het zijn de grote verbinders op je bord! Ze tillen elk goed gerecht naar nog meer lekkers en wanneer je ziet dat de laatste restjes saus van het bord worden gesnoept weet je dat je het goed hebt gedaan als kok!

 

Deze vloeistoffelijke juwelen zijn onmisbaar, van groot belang en bestaan in duizelingwekkende hoeveelheden en combinaties. Niet voor niks had je in de klassieke Franse keuken een hele aparte afdeling die zich louter bezighield met het bereiden van sauzen. We behandelen wat Franse klassiekers zoals de beurre blanc, maar dan met berenklauw. Of de beurre noisette waarin we schorseneren garen en we het keukenmeidenverdriet in een klap vergeten. We gaan karnemelk roken of tomaten en gebruiken die vervolgens als stevige basis voor een geurige saus of bouillon.

 

Laten groenten karamelliseren in de oven en maken daar vervolgens met kruiden en specerijen een goed nagalmende groentebouillon van. Zeewier, shiitake, gember en steranijs zorgen in een dashi bouillon voor de zilte Aziatische smaken.

 

Salsa verde van daslook, misomayonaise of mayonaise van zelf gepofte paprika, gerookte worteljus, soja-gemberdressing of een pindasaus die je op elk moment van de dag moeiteloos terug kunt proeven! En waarom niet! Return of the Roux! Een beetje vergeten en verguisd, maar geen eenvoudiger manier om met slechts boter en bloem een saus naar een hoger plan te tillen!

 

Hoe klinkt schorseneer met beurre noisette, gegrilde groene asperges met misomayonaise, coquille van knolselderij in gerookte worteljus, parelgortrisotto gegaard in dashibouillon met gepofte pompoen of we frituren een bitterbal gevuld met aubergine en citroen samen met zelfgemaakte paprikamayonaise.

 

Lekker? Dus trek aan die koksbuis en kom koken!

hutspot met rookwortel

Inschrijven en betalen

Schrijf jezelf in via onderstaand formulier. Wees er snel bij want er is maar plek voor maximaal 6 deelnemers per kookles.

 

De betaling moet uiterlijk 10 dagen voorafgaand aan de kookles binnen zijn. Graag de datum vermelden in het betalingskenmerk. Annuleren van de inschrijving uiterlijk 7 dagen voor datum per mail.

 

Een kookles kost €95,00, een serie van 3 lessen €275. Je kan het bedrag overmaken aan Tineke de Lange – Triodos Bank NL 44 TRIO 0338 8223 80. Na betaling is je inschrijving bevestigd.

  Data

  Kooklessen uitgesteld tot mei 2021

  Hou deze pagina in de gaten voor nieuwe data.

  Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe lesdata? Schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief.

  Inschrijven en betalen

  Schrijf jezelf in via onderstaand formulier. Wees er snel bij want er is maar plaats voor maximaal 8 deelnemers per kookles.

   

  De betaling moet uiterlijk 10 dagen voorafgaand aan de kookles binnen zijn. Graag de datum vermelden in het betalingskenmerk. Annuleren van de inschrijving uiterlijk 7 dagen voor datum per mail.

   

  Je kan het bedrag van € 85,00 overmaken aan Tineke de Lange – Triodos Bank NL 44 TRIO 0338 8223 80