
02 jul Groentetajine met ingelegde citroen, dadels, geroosterde pijnboompitjes en parelcouscous
Een Marokkaanse tajine in Zuid-Limburg
De heuvels op, de dalen in
Samen met de koeien die losgelaten uit de stal de wit bebloemde wei in dartelen verlaten we, nog in de koelte, het dorp en lopen langs een driftig kronkelend beekje waarlangs hele bossen met grote berenklauw staan die zoveel groter groeien dan wijzelf! Alle bomen stijgen hier ook tot in de hemel en sommige wanen zich vele kilometers zuidelijker, want lijken verdacht veel op hun mediterrane maatjes, de cipres.
Kerkrade, Vijlen, Mechelen, Gulpen en Wittem, maar ook Herzogenrath, Lemiers en Teuven doen we aan. Al wandelend door het heuvellandschap van Zuid-Limburg passeren we elk uur wel een zwaar metalen, solide grenspaal die ons attendeert op de zoveelste passage. We stapten in Kerkrade uit de trein en lopen naar Maastricht en doen zoveel mogelijk ‘Nederlandse Bergen’ aan, gekscherend ook wel de Dutch Mountain Trail genoemd. De hoogste berg in het gezelschap is de Vaalserberg, 322 meter boven NAP. We zetten ons schrap voor een pittige klim maar waren boven voor we het wisten.
Tovermooi
Het is hier wonderschoon, tovermooi heet dat in Limburg, en het landschap lijkt verdacht veel op een mooi stukje Frankrijk met al die glooiingen en zonder al dat ontsierend, groot plastieken schuurwerk ten behoeve van de zoveelste megastal. We zwieren tussen kleinschalige akkerbouw door, duiken een bosje in, mogen middendoor maisvelden steken, passeren de nodige beekjes en zien met eigen ogen de sfeervolle holle wegen waar Limburg zo beroemd om is.
Van lekker doorbenen krijg je trek. De eerste vegetarische hamburger als lunch hap je nog enthousiast naar binnen, maar wanneer blijkt dat dit ook het enige officiële, vegetarische gerecht is alhier wat men serveert begrijpt u dat na 3 dagen dapper dooreten van allerlei goedbedoelde varianten op deze lokale klassieker de aanduiding op de menukaart van een groentetajine met kikkererwten en parelcouscous me het water in de mond deed lopen! Het was heerlijk! Zo lekker dat ik deze smakelijke verrassing thuis direct nog een keertje maakte. Zonder tajine, maar met evenveel smaak. Lekker genoeg om te delen met u!
Tajine
Het mooie van een tajine is dat door het kegelvormige deksel een heel efficiënte manier van garen plaats kan vinden met behoud van alle smaken. Tijden het stoven blijven alle smaken én het vocht in ‘de pan’ en kunnen zich uitstekend met elkaar vermengen. Dit is de ideale situatie, maar wanneer u een gewone braadpan met dikke bodem en goed sluitend deksel hebt krijgt u een vergelijkbaar resultaat. We zetten de stevigste groenten even aan in wat olie. Voegen kaneel, komijn en het Marokkaanse toverpoeder, ras el hanout, toe en vervolgens wat bouillon. Deksel op de pan en stoven. Na enige tijd volgen de wat zachtere groenten, dadels en kikkererwten. U begrijpt dat alles vrij zoet gaat worden door de gestoofde groenten, dadels en kaneel. Het noodzakelijke zuurtje komt dit keer van ingelegde citroen. De citroenen zijn ingelegd in zout, daardoor gaan ze fermenteren en er ontstaat een veel rijkere, zoutere versie. Halveer de citroen, schep met een lepel het vruchtvlees en pitjes eruit en vervolgens gebruik je alleen de schil van de citroen! Snij deze in fijne reepjes en voeg toe aan je tajine. Een scheutje van het inlegvocht is ook magisch! Het geheim van deze stoofschotel is zo langzaam mogelijk garen, dus vuur zo laag mogelijk! Ondertussen kookt u de parelcouscous volgens aanwijzingen op de verpakking in water of een smaakvolle bouillon. Afgieten en goed uitdampen.
Schep parelcouscous, gestoofde groenten met saus op een bord of grote schaal. Garneer met geroosterde pijnboompitten, munt, koriander en een stevige schep dikke yoghurt. Eventueel met wat harissa, maar pas op, heet!
Groentetajine met ingelegde citroen, dadels, geroosterde pijnboompitjes en parelcouscous
3 teentjes knoflook, geschild in dunne plakjes
1 stuk gember, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 snufje kaneel
1 snufje komijnpoeder
1 stevige snuf ras el hanout
500 ml bouillon
1 courgette, in stevige stukken
2 uien, geschild en in kwarten
8 bospeentjes, geschild en gehalveerd in de lengte
1 gele paprika
1 doosje cherrytomaatjes
1 blik kikkererwten
6 dadels, zonder pit, in kwarten
1 citroen, ingelegd, allen de schil, zeer fijngesneden
1 handje pijnboompitten
200 gram parelcouscous
1 schep dikke yoghurt
1 schepje harissa naar smaak
• Zet ui en courgette even apart aan in een pan tot bruin, iets meer werk, veel meer smaak!
• Doe een scheutje olijfolie in een andere pan en voeg knoflook en gember toe.
• Schep ook kaneel, komijn en ras el hanout erdoor en vermeng goed.
• Voeg nu gebakken ui, bospeentjes en paprika toe en bouillon.
• Verhit op matig vuur met het deksel erop voor 5 minuten.
• Voeg courgette, dadels en de kikkererwten toe.
• Breng op smaak met de fijngesneden citroen en wat zeezout.
• Doe het deksel weer op de pan en stoof op zo laag mogelijk vuur.
• Wanneer de groenten bijna gaar zijn voegt u als laatste de tomaatjes toe.
• Proef vlak voor serveren en voeg naar smaak wat zout of wat zuurs toe.
• Rooster de parelcouscous tot licht bruin in een koekenpan met wat olie.
• Voeg bouillon toe en laat rustig koken totdat alle bouillon is opgenomen.
• Laat even nagaren met deksel op pan.
• Rooster ondertussen de pijnboompitten.
• Schep de parelcouscous op het bord met daarbovenop de groenten met wat saus.
• Garneer met pijnboompitten, yoghurt, harissa, munt en koriander.