doperwten soep

Groene Oppepper

Groene Oppepper met jonge doperwtjes, avocado en frisse munt

 

Garnwerd

Uitgerekend op de warmste dag van juni besloten wij een pittig begin te maken met het Pieterpad. Van Pieterburen naar stad Groningen. Meer dan 30 kilometer op één dag. Dat was natuurlijk veel te hoog gegrepen met temperaturen van rond de 34 graden. Gestrand in Garnwerd.

De enorme hitte deed me denken aan een voettocht van lang geleden in het Marokkaanse Rifgebergte. Waar het ook intens heet was en er al weken geen regen was gevallen. Alsof er een Bijbelse plaag over het land was gegaan, alleen de sprinkhanen ontbraken nog. Als gevolg van de droogte bevatten de rivierbeddingen louter modderig, bruin water wat als drinkwater moest fungeren, want geen kraan in de buurt daar. Waterzuiveringspillen erin, twee uur wachten en dan dronk je warm, bruin slootwater. Nooit zoveel aan een koude cola gedacht als in die vakantie. Deze laatste tocht moest ik juist denken aan iets hartigs, iets pittigs, makkelijk eetbaar en verkoelends.

Koude soepen

Een koude soep is een geweldige oppepper tijdens een hete dag. Je maakt hem makkelijk van te voren en laat m koud worden in de koelkast. Je hebt de verrukkelijke ajo blanco, een witte, koude amandelsoep die naast amandelen ook broodkruim, knoflook, olijfolie en azijn ook vaak iets zoets bevat in de vorm van druiven of meloen.

De fantastische vichysoise, een eenvoudige aardappel-prei soep met een chique naam, die ook wit is omdat je alleen het wit van de prei gebruikt. Vernoemd naar het Franse plaatsje Vichy door een Franse chef in Amerika met grote heimwee.

Of de koude variant van de Russische rode bietensoep, borsjt die kholdnyk wordt genoemd. Naast de rode biet gaat er karnemelk(!), komkommer, dille, rode wijnazijn en lente ui in. Spannende combinatie!

Maar de bekendste koude soep is toch wel de Spaanse gazpacho. Lekker met overrijpe tomaten, veel knoflook, paprika, komkommer, mooie olijfolie en een frisse rode wijnazijn. Mocht je geen rijpe tomaten kunnen vinden dan doe je er wat tomatensap bij, dat werkt goed.

Groene Gazpacho

Omdat dit de tijd is van de verse doperwtjes maken we deze week geen rode, maar een groene gazpacho met deze heerlijk zoete rakkertjes. Met verse knoflook uit eigen tuin en de eerste komkommer uit de kas.

Vaak bevatten de koude soepen broodkruim of noten voor de binding. Knoflook voor het pittige, mooie olijfolie voor het vettige en de smaak. De azijn zorgt ervoor dat de soep fris blijft en verkoelend werkt.

Zelf gebruik ik diepvrieserwten die ik pureer voor de soep en verse doperwten voor de garnering. Wanneer je veel peulen van de erwten hebt gooi je deze niet weg, maar zou je deze kunnen gebruiken om er een erwtensoepje van te maken! De avocado zorgt er voor dat de soep mooi gebonden raakt, en geeft de soep ook iets bevredigends.

Het brood gebruiken we op twee manieren. Geweekt in wat water als binder en volumemaker en gebakken in wat knoflookolie als croutons. Geweldig hoe je van oud brood zoiets lekkers kunt maken!

We gebruiken groene kruiden die de soep verfrissen en garneren de soep naast de verse doperwten ook nog met erwtenscheuten, de knoflookcroutons en rode peper.
Erwtenscheuten zijn de jonge uitlopers van de zoetige doperwtjes. Je kunt ze zelf ‘maken’, dat vraagt wat geduld. Ik kocht ze bij de groothandel, maar de Ekoplaza of Gimsel heeft ze waarschijnlijk ook wel bij de kiemgroenten staan.
Wanneer je de soep even op temperatuur laat komen in de koeling zullen de ingrediënten zich beter vermengen en smaakt deze des te beter na die verkwikkende wandeling.

Hou je nog steeds haak! Maak mooie dagen, kook en geniet met elkaar!

 

Groene gazpacho met verse doperwtjes, avocado, munt en knoflookcroutons

3 stevige sneden brood, bij voorkeur zuurdesem
500 gram verse of diepvries doperwten
100 gram verse doperwten voor de garnering
6 stevige knoflooktenen, door de knijper
1 komkommer, goed gewassen met schil
2 goed rijpe avocado’s, ontpit, zonder schil
½ bosje platte peterselie, gehakt
4 takjes munt, alleen de blaadjes
500 ml groentebouillon, koud
1 scheut goede olijfolie
1 scheutje witte wijnazijn
1 handje doperwtscheuten
1 rode peper, zonder zaad, klein gesneden

• Snij 1 snee brood in stukken en ontdoe van de korst.
• Zet weg met wat water.
• Snij van het andere brood mooie, gelijke blokjes
• Vermeng de helft van de knoflook met wat olijfolie.
• Schep de broodblokjes goed door de olie.
• Bak de croutons in een pan tot mooi goudbruin.
• Breng op smaak met wat peper en zout.
• Blancheer de verse doperwten 3 minuten.
• Koel terug in steenkoud water. Kleur!
• Kook de diepvrieserwten volgens de verpakking.
• Doe diepvrieserwten, knoflook en brood in de keukenmachine.
• Snij de avocado en komkommer in stukken en voeg toe.
• Voeg als laatste de munt en peterselie toe en pureer glad.
• Proef en breng op smaak met peper, zout en witte wijnazijn.
• Roer als laatste wat olijfolie door de soep.
• Zet in de koeling voor een half uur.
• Garneer met croutons, verse doperwten, doperwtscheuten en peper.