Ierse Boxty

Ierse Boxty

Katertje over de vloer

Trouwe Tuinmaat de Bep keek me meewarig aan. En licht verwijtend. Hoe leuk kan de eerste dag van je nieuwe levensjaar beginnen. De Bep was duidelijk ontstemd over de plotsklapse aanwezigheid van dat extra huisdier. Er kroop een piepklein katertje door het huis. De avond daarvoor had ik na twee jaar strenge coronaregels eindelijk weer eens een mooi verjaardagsfeest gevierd en er was in alle vrolijkheid waarschijnlijk één klein glaasje teveel geconsumeerd.

Ik weet het nog zo goed, aan de vooravond van mijn verjaren twee jaar geleden trof ik plotsklaps hordes mensen aan bij de grootgrutter die zich door de winkelgangen haasten op zoek naar pasta en papier sanitair.

Bevreemd trok ik huiswaarts alwaar de persconferentie van 12 maart 2020 op televisie vervolgens alles verklaarde. En waarna de dingen héél lang anders werden en verjaardagsfeestjes ook niet meer als vanzelfsprekend waren.

Vandaar dat we het dit jaar goed vierden en dan neem je wat klein ongemak de volgende morgen voor lief. Enige hulp van buiten in de vorm van een goed ontbijt is zodoendewel op z’n plaats
Iets met eieren en (karne) melk. Beiden zijn goed voor je maag en uitstekend voor de revalidatie. We vullen het aan met wat overgebleven puree van de vorige avond en wat bloem en maken het ultieme ontbijt na een vreugdevol gevierde verjaardag! Pannenkoeken!

Boxty

Het maken van een mengsel van water, eieren en bloem en daar vervolgens iets van bakken is al behoorlijk oud. Heel lang geleden deden ze dat gewoon op een hete steen en wat later verhitten de Romeinen een warme plaat boven een vuurtje en bakten daarop iets wat de voorloper was van de pannenkoek zoals we die nu kennen.

Ook werd er melding gedaan van het bestaan van pannenkoeken door de Kruisvaarders die de Oost bezochten in de 12e eeuw. Namen uit China en Nepal een recept mee van smakelijke, met boekweit gebakken ‘koeken uit de pan’. In die tijd was er nog weinig bloem of meel voorradig, vandaar dat de eerste pannenkoeken in Europa toendertijd met het alomtegenwoordige boekweit werden gebakken.

Tegenwoordig gebruikt men vooral bloem, maar in Frankrijk houdt men bewust vast aan tradities en bakt men de ‘crêpes’ nog steeds van boekweit. En iedereen heeft z’n eigen variant. In Duitsland eet men hem graag naast een kop dampend hete soep. Amerikanen doen er wat bakpoeder en karnemelk door en daardoor krijg je lekker dikke, luchtige ‘pancakes’ die rijkelijk begoten worden met ahornsiroop. In Scandinavië eet men ze het liefst s’avonds als dessert met veel fruit en zure room. Wij hadden echter wel iets stevigers nodig deze ochtend en gebruiken een recept uit Ierland waar ze wel weg weten met een glaasje.

We nemen wat overgebleven aardappelpuree van het verjaardagsdiner, geraspte rauwe aardappel, bloem, baksoda en met een scheutje karnemelk maken we een klassieke Ierse boxty. We serveren de medicinale waar met wat zure room, katerafdrijvende hete chilivlokken en knapperige lenteui. En een sterke, zwarte, hete koffie of twee. Lekker!

Wacht vooral niet met het maken van deze overheerlijke aardappel pannenkoekjes totdat u jarig bent of er plotsklaps een extra huisdier in uw huis rondwaart. Daar zijn ze echt te lekker voor!

Dit recept is zeker goed voor 2-4 personen
Samen met een gloeiend hete soep of salade een uitstekende lunch

 

Klassieke Ierse Kater Boxty

200 gram aardappelpuree van de vorige avond
200 gram geraspte rauwe aardappelen
200 gram patent bloem
1 theelepel baksoda
1 ei
175 ml karnemelk
1 flinke snuf zout
1 bosje lenteui, fijngesneden
1 stevige lik zure room met chilivlokken

• Rasp de rauwe aardappel grof.
• Laat goed uitlekken in een schone keukendoek of zeef.
• Zorg dat het vocht er goed uit is.
• Duw er met de bolle kant van een lepel op.
• Voeg de aardappelpuree en geraspte aardappel samen in een kom.
• Meng goed door.
• Voeg zout, baksoda en bloem erbij en mix heel goed.
• Voeg nu karnemelk en eieren toe.
• Strooi als laatste de fijngesneden lenteui door je beslag.
• Vermeng goed en laat even 30 minuten staan en wat indikken.
• Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
• Voeg wat boter of olie toe.
• Schep je beslag in de pan met een lepel.
• Duw een beetje plat en in een ronde vorm.
• Bak 3 of 4 ‘boxties’ per keer in de pan.
• Bak per kant 4 minuten tot goudbruin.
• Serveer direct met de pittige zure room en garneer met de lenteui.