tomatensoep

Koude tomatensoep met gepofte paprika en pesto uit de berm

Gazpacho, Bermtoerisme en Toekruid!

 

Culinair Berm Toerisme

Hoeveel van u zwommen al in zee? Zaten in de avond tot laat buiten? Of droegen al optimistisch de open sandaal? Het is een behoorlijk fris voorjaar. Met als mooie bijvangst daarvan dat alles nog zo heerlijk grassig is en bij lange na niet uitgebloeid! De bermen zijn nog van een wuivend groen. Daarnaast heeft de gemeente Rotterdam zich het toverwoord ‘biodiversiteit’ ook eindelijk eigen gemaakt met als gevolg dat niet alles meer weg geschoffeld hoeft. Wilde rucola op de kademuur, venkel tussen de straatstenen en stokrozen overal! Al wandelend zie je de bovenaards mooie engelwortel, de berenklauw die op barsten staat, de levenslustige paarse dovenetel en de onuitroeibare braam die fier opbloeit. En natuurlijk goudgele paardenbloemen die het struweel oplichten.

Het heeft allemaal smaak en is allemaal eetbaar. Al is die smaak vaak niet iets wat je kent en moet je er ook geen borden vol van willen opeten. Het plezier van het herkennen, de smaak en aroma’s leren thuisbrengen en het vervolgens-gedoseerd- in je gerechten verwerken is altijd leerzaam en verrijkend. Zeker in dít seizoen wat zich uitstekend leent voor wat culinair bermtoerisme.

ToeKruid

Afgelopen weekend was er in Rotterdam de mogelijk om vele ‘Verborgen Tuinen’ te bezoeken. Ken uw stad. En de geheimen. Enorm leuk.

Eindelijk de ingang van de Botanische Tuin in Kralingen gevonden. Een groene oase aan de Kralingse Plaslaan met een betoverende botanische verzameling. Verder doorfietsend langs de Rottemeren bezochten we Drrroomland, met voorsprong het allerrijkste stukje van Hilligersberg!

Een akker omsloten door beschermend hoge bomen. Op die akker piepkleine prachtmoestuintjes! Buurtbewoners tuinieren hier in grote getale biologisch én met overduidelijk veel liefde op niet meer dan 35 vierkante meter. Daar zag ik ook dat het zevenblad inmiddels weer in bloei is gekomen. Niet te verwarren met andere schermbloemigen zoals fluitenkruid en wilde peen. Gek genoeg telde ik vaker vijf dan zeven bladeren, maar dat schijnt normaal te zijn volgens de deskundige groenmeneer aldaar. Het witte en fragiele bloemetje wilde ik gelijk graag gebruiken in een gerechtje als garnering, dus ik bedacht er een mooie, rode gazpacho bij.

Lekker verkoelend nu de temperatuur weer omhoog gaat eind deze week. Van het kleinere blad van dit tuinmansverdriet maak ik graag een pesto, maar vermeng deze wel met peterselie. Vandaar de naam ‘toekruid’. Toekruid zijn kruiden die slechts in kleine hoeveelheden aan het gerecht worden toegevoegd. Alzo sprak van Dale.

Gazpacho Truc

Gazpacho kent natuurlijk duizenden variaties, maar tomaten zitten er meestal wel in. Rijpe, rode, sappige en vol smaak. Ook dat is een droom die je helaas weinig zult vinden in de schappen. Wanneer je echter de moeite neemt om aan het einde van de middag naar de markt te gaan kun je nog wel eens voor een prikkie een hele kist overrijpe tomaten scoren die je wel dezelfde dag nog moet verwerken. Een andere truc bij onrijpe tomaten kreeg ik in restaurant Zinc aangereikt. Grijnzend noodde een van de eigenaren me achter de bar en opende de koelkast. ‘Lapmidel bij katers én onrijpe tomaten’, sprak hij terwijl hij op wat flesjes tomatensap wees.

Ik pofte paprika’s die maar wat lagen te lanterfanten voor het zoetje en gebruikte de allereerste verse knoflook die alweer van de tuin kwam rollen als verhittend ingrediënt. Wat komkommer als frisse tegenhanger. Lekkere azijn en mooie olijfolie, voor het zuur en het vetje. Alles pureren en jawel een nachtje laten staan. Gaan de smaken zich ontwikkelen. Geduld is niet alleen een schone, maar ook vaak een smaakvolle zaak!

Onderstaand recept is slechts één van de manieren waarop u een gazpacho kunt maken. Vertrouw op uw eigen richtingsgevoel en smaakvoorkeuren en pureer uw eigen persoonlijke gazpacho met alles wat de groentelade u biedt! Veel plezier.

Op zoek naar het zevenblad was er eerst niets te vinden op het Eiland van Brienenoord. Vervolgens de rivier overgestoken naar De Esch, maar ook daar geen tuinmansverdriet. Ik had m’n zinnen gezet op een wit bloempje. U ziet vlierbes in de bloei en de bloempjes van de hondsdraf in het bord op de foto. De vlierbes is louter ter garnering, want lekkerder gefrituurd in tempurabeslag. Of je maakt er siroop of champagne van. Het hondsdrafbloempje daarentegen kan zo op de lepel!

Dit recept is goed voor 4 stevige borden koude tomatensoep
Serveer met een bulgursalade, witte bonensalade of stevig brood

 

Bermpesto

1 handje wildpluk, goed gewassen en drooggedraaid
1 bos platte peterselie, ook gewassen en drooggedraaid
6 stevige tenen knoflook, gepeld
40 gram walnoten, pompoenpitten pijnboompitten geroosterd
4 eetlepels harde geraspte kaas bijvoorbeeld pecorino of parmezaan
1 citroen, geraspt en het sap, of gewoon een mooie azijn
4-6 eetlepels goede olijfolie, kijk naar de gewenste smeuïgheid
1 snuf peper en zout naar smaak

• Doe alle ingrediënten in de keukenmachine.
• Draai er een mooie pesto van, liefst niet te fijn voor de bite!
• Proef en voeg peper, zout en olie toe voor gewenste smaak en smeuïgheid.
• Zet even weg, dan zal de pesto lekkerder worden.

 

Koude tomatensoep met gepofte paprika

4 trostomaten, zo rijp mogelijk
4 vlezige paprika’s, gepoft en ontveld
4 stevige tenen knoflook, gepeld
1 eetlepel zongedroogde tomaat
1 eetlepel olie van de zongedroogde tomaten
250 ml tomatensap van goede kwaliteit
4-6 eetlepels goede olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
1 snuf peper en zout naar smaak

• Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, behalve het tomatensap.
• Draai er een mooie, gladde massa van en voeg het tomatensap toe.
• Proef en voeg peper, zout en olie toe voor gewenste smaak en smeuïgheid.
• Zet even weg, dan zal ook de soep lekkerder worden.