Left over lunch

Left Over Lunch

Left Over Lunch

 

Mieren die in een (kerst)boom klimmen

Dit is de nogal dichterlijke benaming voor een heel beroemd gerechtje uit de Chinese provincie Sichuan. Origineel met varkensgehakt of rundvlees. Wanneer je dit samen met noedels kookt zullen de stukjes vlees zich gaan hechten aan die noedels. Met best wat fantasie lijk het alsof er mieren in de takken van een boom klimmen.

Afgelopen vrijdag kookten we met Meneer Choy en Mevrouw Ling. Ze maakten van dit vleesgerecht speciaal voor ons een vegetarisch gerechtje. We gebruikten heel klein gesneden shiitakes en liet deze in de glasnoedels klimmen. Het was erg leerzaam. meneer Choy liet ons zien hoe je heel eenvoudig een gearomatiseerde olie kan maken door sjalot, knoflook, gember en bosui zachtjes te laten trekken in neutrale olie. Vervolgens maakte hij een prachtige schaal vol met zijde zachte tofu, duizendjarige eieren en een ingenieuze sojasaus. Als laatste overgoot hij de tofu met de hete, sissende aromatische olie. Wat een fantastisch nieuwe techniek! Door de hete olie komen de geuren helemaal vrij. Daar bovenop geeft de sojasaus een heerlijk rijke umami-smaak. Het duizendjarige ei, wat men van een eendenei maakt en waar ik best m’n bedenkingen over had, smaakte verrassend romig.

Muizenoortjes

Daarnaast aten we een frisse salade van komkommer met muizenoortjes. De komkommer werd voorzichtig gekneusd met de platte kant van het mes zodat het vruchtvlees wat soepeler werd en zodoende de smaken van de heerlijk zout-zure soja-chinkiang azijn dressing veel beter kon opnemen. Muizenoortjes of ook wel boomoortjes zijn zwarte gedroogde zwammetjes zonder al teveel smaak. Je laat ze een aantal uren voor gebruik wellen in water en knipt de harde nerfjes eruit. Vervolgens kun je ze de smaak geven die je nodig acht. De combinatie van komkommer en zwam is bijzonder lekker! Even wat geroosterde sesamzaadjes eroverheen. Topsalade!

Langste nacht, kortste dag

In de vroege ochtend van 21 december liepen we mee in een prachtige midwinterwandeling. Mooi idee van een ondernemende vriendin om vanuit de langste nacht de kortste dag in te wandelen en de zon in ‘de ommelanden’ te zien opkomen.

Het was eindelijk weer eens lekker fris met temperaturen beneden het vriespunt. Fascinerend om in het donker de nog slaperige stad uit te wandelen langs de rivier. En na drie uur stevig doorstappen de zon in de polder te zien opgaan. Hoopvol ook. Vanaf nu worden de dagen weer langer. Dat vieren we natuurlijk ook met kerst, het is het omslagpunt naar lichtere tijden.

Aangezien we om 5 uur in de ochtend al op de been waren was er wel enorm grote trek in een vervroegde lunch bij thuiskomst. Ik vond nog wat koude oortjespasta en wat gekookte bloemkoolroosjes in de koelkast. Maakte snel een soort bechamelsaus met bloem, melk en een laatste stuk camembert met truffel. Alles met elkaar in de oven en binnen 20 minuten stond er een machtige LeftOverLunch te glimmen. Wat me meteen doet denken aan het verlate ontbijt op de dag na de overdadige kerstmaaltijd. Kijk wat er nog in uw koelkast staat, wees creatief en onvervaard. Combineer zoals u nog nooit deed! Komt vast iets moois uit.

Hieronder alvast het eenvoudige doch voedzame recept van de LeftOverLunch.

Fijne, vredige dagen, in welke opstelling dan ook. Hou je haaks, geniet met elkaar en kook met liefde!

 

LeftOverLunch van Bloemkool, Pasta en Kaassaus

Een gerechtje wat je bij elkaar zoekt van leftovers uit je koelkast kent natuurlijk geen hoeveelheden. Ik heb een hele bloemkool als uitgangspunt genomen voor dit gerechtje. Pas aan naar eigen hoeveelheden en smaak.

1 bloemkool, in roosjes en gekookt
250 gram gekookte pasta
1 eetlepel gedroogde tijm
2 eetlepels zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
2 eetlepels kappertjes
2 bosuitjes, fijngesneden
30 gram boter
50 gram bloem
750 ml volle biologische melk
200 gram kaas, alles kan,
1 goede snuf peper en zout

• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Strooi de gekookte pasta in een ovenschaal.
• Verdeel hierover heen de bloemkoolroosjes.
• Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur.
• Zeef de bloem hierdoor heen en vermeng goed met een garde.
• Verwarm even door.
• Voeg de melk toe, meng en breng aan de kook.
• Draai het vuur laag.
• Voeg tijm, tomaatjes, bosui en kappertjes toe.
• Smelt de kaas in dit mengsel op laag vuur.
• Proef en voeg eventueel zout en peper toe.
• Schenk dit mengsel over de bloemkool en pasta.
• Zet in de oven voor 20 minuten.
• Haal eruit wanneer goudbruin.
• Geniet gelijk!