Rode biet

Rode biet met knoflookpuree en zoet-zure bietblokjes

Een rode biet van kop tot kont met gepofte reuzenknoflook uit eigen tuin

 

Jonge Biet

Ondanks het nogal wisselvallige weer doen sommige dingen het gewoon wél goed op de tuin. Zoals de fiere rode biet. Trekt zich niets aan van weer, wind en overvloedig water en staat inmiddels klaar om geoogst te worden. Rode bietjes hebben een aardse, zoetige smaak. Trouwe Tuinmaat de Bep is ook gek op zoet, vandaar dat ze soms met veel plezier haar tanden gewoon in een rauw bietje zet! Dracula in Berkel en Rodenrijs!

De biet groeit grotendeels onder de grond met daarbovenop het bietenblad. Wanneer je zelf bietjes op de tuin laat groeien heb je het geluk dat je ook het bietenblad kunt gebruiken. Het jonge, verse blad kun je heel fijn snijden en als salade gebruiken, maar lekkerder vind ik het om het met een beetje verse knoflook heel kort te roerbakken in wat olie. Peper en zout erbij en je hebt een heerlijke groente die wat doet denken aan spinazie, maar dan pittiger.

In deze periode worden de bietjes op de markt vaak wél verkocht met blad, dus sla uw slag. Snij het blad enkele centimeters boven de knol af zodat de biet niet beschadigt en gaat ’bloeden’ tijdens het koken. Prik NIET in bieten om de gaarheid te controleren, ook dan gaan ze bloeden. Voel aan de biet en wanneer het velletje begint los te laten zijn ze gaar.

Oeroude Biet

De voorvader van alle gecultiveerde bietensoorten is de wilde zeebiet waarvan de bladeren al sinds de prehistorie in Europa werden gegeten. Met recht een oeroude biet! Zeebiet groeide in kustgebieden van Zuid-Europa en de Kaapverdische eilanden. Uit kruisingen van deze zeebiet is de stamouder ontstaan van onze moderne bietensoorten.

De soort werd allereerst gekweekt voor de bladeren en de stengels. In de Middeleeuwen waren de bladeren een populair tuinkruid, de wortelen waren nog erg klein en werden vooral medicinaal gebruikt bij spijsverteringsklachten en hoge bloeddruk.

Later toen men de wortel ook als voedingsmiddel ging beschouwen ontwikkelde zich een biet met een dikkere, opvallend gezwollen wortel. Er zijn heel veel soorten bietjes. Ze verschillen in vorm, kleur, smaak en je hebt zelfs het zomer-en winterbietje.

Rode Biet

Deze week een mooi, klein gerechtje, maar bomvol smaak. We gebruiken de rode zomerbiet en verse reuzenknoflook van de tuin. De bieten hoeven niet in kokend water gekookt te worden, beter is het om te garen net onder het kookpunt. Het gaat weliswaar wat langzamer, maar ook gelijkmatiger. Wanneer je de biet kookt is vaak de buitenkant al gaar, maar de binnenkant nog wat hard. Voeg een klein beetje rode wijnazijn toe, de prachtig rode kleur blijft dan beter behouden. Van de knoflook maken we een soort smaakbom door deze langzaam te garen in olie en vervolgens te pureren met wat zeezout en citroensap.

Aangezien je rode biet ook rauw kunt eten snij ik hier hele kleine blokjes van en maak ik deze aan met wat zoet-zuur. Dit geeft een mooi tegenwicht aan het zoete van de gekookte biet en tevens een lekker knapperig mondgevoel.

Snij van de gekookte biet mooie dikke plakken, doe hier bovenop een dotje van de knoflookpuree en strooi er als laatste het het-zuur overheen. Wanneer je er een lekker nieuw aardappeltje bij kookt en het blad van de biet even roerbakt heb je een volledig zomerse maaltijd en gebruik je de biet van kop tot kont!

 

Bietensalade

2 grote bieten, gekookt
2 eetlepels rode wijn azijn
2 eetlepels olijfolie
1 snuf peper en zout

• Haal de schil van de gekookte bietjes.
• Snij mooie, gelijke plakken op de mandoline of gewoon met je mes.
• Meng de olijfolie en rode wijnazijn in een kom.
• Breng op smaak met peper en zout.
• Voeg de bietjes toe en laat zolang mogelijk intrekken.
• Zeef de bietjes net voor serveren zodat de salade niet vlekt op het bord.

 

Knoflookpuree

2 bollen knoflook
1 eetlepel olie
½ citroen, sap
1 snuf zeezout

• Verwarm de oven voor op 160 graden.
• Verpak de knoflookbollen met de olie in aluminiumfolie.
• Zet in de oven voor 30 minuten.
• Laat afkoelen en verwijder schilletje.
• Pureer met het zeezout en citroensap.

 

Zoet-zuur van rode biet

1 rauw rood bietje
1 dl water
1 dl witte wijn
1 dl witte wijnazijn
50 gram suiker
1 laurierblad

• Snij het bietje in zo klein mogelijke blokjes.
• Verwarm de rest van de ingrediënten in een steelpannetje.
• Laat de suiker oplossen en draai dan het vuur uit.
• Voeg de blokjes biet toe en laat ‘trekken’.
• Zeef vlak voor serveren.