Romige bonen

Romige Bonen

TienKookt met romige witte bonen uit de herfsttuin!

 

Goudsbloem Geel

Mist in de morgen en dan dat prachtige, warm gele zonnetje erdoor heen. Prachtig herfstweer hadden we afgelopen weekend! Dan wil je alleen maar buiten zijn om de herfst te gaan ruiken en je in al dat moois wentelen. Ook op de tuin is het dan zó betoverend! De rust wanneer je als eerste arriveert. De vochtige kassen waar de langzaam opkomende zon doorheen schijnt lijken wel van goud. De wolkerige mist die nog boven de slootjes hangt en zich loom langzaam oplost gedurende die ochtend. Vaak vraag ik me af waarom ik toch zoveel tijd doorbreng op dit onooglijk stukje grond in Berkel. Maar op zo’n bijzonder mooie, verstilde ochtend in Oktober is het me allemaal glashelder.

We halen de laatste tomaten uit de kas terwijl de verveine en het citroengras nog driftig doorgroeien. Er is nog volop prei, bleekselderij, andijvie, rode biet en zelfs wat kleine artisjokken. De knolselderij die er wat laat in ging dit jaar groeit dapper voort en de pompoenen spelen verstoppertje onder het immer voortwoekerende bladerbed.

Trouwe Tuinmaat de Bep zit elk muisje achter de broek welke ijverig zaden aan het verslepen is naar de ondergrondse voorraadkamers. Kaapverdiaanse buren binden de laatste bonenstokken bij elkaar en bergen deze op voor de winter. Daarna gaat de barbeque aan en is er bier en geroosterde mais uit eigen tuin. De laatste zonnebloemzaden worden geroutineerd opgepeuzeld door gifgroene halsbandparkieten op hun persoonlijke ‘tournesol géant’ van-echt waar!- 3 meter hoog!

Wanneer je een stukje grond hebt moet je wel met de seizoenen mee. Nu is de tijd van oogsten, opruimen voor de winter en vooral genieten in het zonnetje van een actief tuindersseizoen wat ten einde loopt.

Melk Wit

Ook dit jaar liet OpperTuinder Gerrit wat van zijn sperziebonen hangen en ‘doorschieten’. Dat levert ten eerste voldoende zaad op om het volgende jaar weer nieuwe plantjes van te kweken. Maar daarnaast bevatten deze bruine, knisperende lange peulen prachtige roomwitte bonen. Door de zon gedroogde Witte Gerrits! We plukken ze van de plant, halen ze uit hun jasje en maken met de schillen een lekker vuurtje. De bonen komen net uit de peul en zijn enigszins gedroogd, demi-sec volgens de Fransen. Deze bonen hoef je slechts kort te weken en daarna zo’n 45 minuten voorzichtig koken totdat ze gaar zijn. De rest van de bonen drogen we in de droogmachine, oven of gewoon aan de lucht.

Goed gedroogde bonen maken een ritselend geluid wanneer je ze door je handen laat gaan en kun je wel een heel jaar bewaren en gebruiken. Hoe langer je de bonen hebt bewaard, hoe langer je ze zult moeten weken.

Gebruikelijk is om de bonen een nacht tevoren in wat weekwater te zetten. Je kunt dit proces versnellen door ze met gekookt water te laten weken. De snelste methode is om ze op te zetten met ruim koud water en ze heel langzaam aan de kook te brengen. Kook ze kort door, draai het vuur helemaal uit en laat staan voor 2 uur met het deksel op de pan. De bonen zijn nu klaar om ‘echt’ gekookt te worden met kruiden naar keuze.

Good Old Jane Grigson

Kookboeken. Ik kan er in weg dromen. Hoef de beschreven gerechten niet eens zelf te maken om het plezier van de smaak te ervaren. Maar een kookboek met slechte, matige of geen fotografie staat niet in mijn boekenkast! Behalve twee kookboeken. Toevallig gekregen van twee dierbare vrienden. Een van de boeken is van Patricia Wells en de andere van Jane Grigson.

Het waren m’n eerste boeken en koken kon ik voor geen meter. Wat heb ik veel gemaakt en geleerd van deze twee dames! Als geen ander had Jane Grigson het talent om receptuur te verweven met de geschiedenis van gerechten en de herkomst van de gebruikte ingrediënten. Telkens leverde dit weer fantastische stukken op in ‘the Observer’, de oudste Engelse zondagskrant waar ze vanaf 1968 een column had. In een tijd waarin er nog geen internet bestond was ze uitzonderlijk goed geïnformeerd en dat maakt haar boeken tot op de dag van vandaag zeer de moeite waard om te lezen! Zet maar op je verlanglijstje voor Kerstmis dit jaar.

Jane Grigson’s Groentekookboek!

Deze week koken we uit dit geweldige boek ‘Romige bonen uit de Vendée’. Een gerechtje met die vers gedopte witte bonen uit de tuin en slechts een paar smaak gevende kruiden en groenten erbij zodat je de rijke en uitbundige smaak van de witte boon zoveel mogelijk kan ervaren. Peulen zijn geweldig! Daarboven op een eenvoudige gepofte tomaat uit de oven. Klassieke combinatie, witte bonen en tomaten. Om maar weer eens te proeven hoe lekker eenvoudig eten kan zijn wat met aandacht is bereid.

Niet iedereen heeft de beschikking over vers gedopte bonen, maar gedroogde witte bonen voldoen natuurlijk ook! Koop goede kwaliteit, week ze allereerst en kook ze heel voorzichtig zodat ze heel blijven. Tijdens het weken zuigen de bonen de vloeistof op, je begrijpt dat wanneer je een lekkere bouillon als weekwater gebruikt de bonen extra veel smaak zullen hebben. Voor de tomaat gebruikte ik een coeur de boeuf vanwege smaak en vormvastheid, maar elke tomaat voldoet zolang je deze maar vol aandacht behandeld.

Wanneer de tomaat uit de oven komt heeft zich een heerlijke ’tomatenbouillon’ ontwikkeld in het ovenschaaltje. Gebruik deze ook in je gerecht! Verder kun je het gerecht uitbreiden met wat geblancheerde andijvie of spinazie en eet er ook een lekker geroosterde boterham om de de restjes verrukkelijke saus van je bord te halen. Dit gerecht is goed voor 4 personen.

Hou je haaks, veel plezier met dit heerlijke herfstgerechtje en lekker wandelen met elkaar!

 

Romige bonen uit de Vendée met een gepofte coeur de boeuf en Parmezaan

500 gram vers gedopte bonen of
250 gram geweekte gedroogde bonen
60 gram boter
4 eetlepels olijfolie
1 liter zelfgemaakte bouillon zonder zout!!
1 winterwortel in grove stukken
1 ui, zonder schil in kwarten
1 stengel bleekselderij, goed gewassen
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
1 snuf peper en zout naar smaak
60 gram boter
150 ml room
½ citroen, geraspt en geperst

• Verwarm een pan en smelt hierin de boter en voeg olie toe.
• Voeg de-uitgelekte-bonen toe en stoof 15 minuten met deksel op de pan.
• Meng wortel, ui, bleekselderij, knoflook en tijm goed met de bonen.
• Giet zoveel bouillon erbij dat de bonen ruim onder staan.
• Stoof de bonen héél zacht totdat ze gaar zijn. Controleer regelmatig!
• Giet de bonen af wanneer gaar en vang het kookvocht op!
• Het kookvocht is weer een smaakvolle basis voor soep of saus.
• Haal de smaakmakers eruit en voeg zout en peper toe.
• Verhit nogmaals 60 gram boter, meng met de room en breng aan de kook.
• Voeg citroenrasp en citroensap toe.
• Schep de bonen erdoor en laat 5 minuten staan op zeer laag vuur.
• Serveer met gepofte tomaat , de tomatenbouillon Parmezaan en wat tijm.

 

Gepofte Coeur de Boeuf

4 coeur de boeuf, of anders een grote, rijpe tomaat
1 bolletje knoflook, teentjes zonder schil
2 takjes rozemarijn
1 flinke scheut olijfolie
1 snuf zout

• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Snij de tomaten doormidden en leg ze op de snijkant in een ovenschaal.
• Zorg dat de tomaten strak tegen elkaar aan liggen.
• Strooi de knoflookteentjes hierover uit, evenals de rozemarijntakjes.
• Besprenkel de tomaten met de olie en het zout.
• Zet ze voor 45 minuten in de oven.
• Let op wanneer de tomaten beginnen te barsten zijn ze klaar!
• Haal de tomaten uit de ovenschaal.
• Het vocht wat overblijft is echt super lekker!!
• Lepel deze over de tomaat heen bij serveren.

Verwarm 4 borden voor en verdeel de witte bonen hierover. Leg de gepofte tomaat bovenop en besprenkel met de tomatenbouillon. Rasp wat Parmezaan over de tomaat en garneer met een takje tijm.