Caponata

Een Knapperige Caponata!

Een Knapperige Caponata!

 

Polaroid Man

Afgelopen zondag 14 mei presenteerde mijn oude en zeer geliefde vriend en fotograaf Pieter Vandermeer dan eindelijk op 83-jarige leeftijd zijn eerste fotoboek! Polaroids en Portraits. Over de jaren dat hij rondzwierf in de Lower East Side van New York met een enorme polaroidcamera op z’n buik. Ontwapenende, vrolijke portretten van mensen voor wie het leven niet altijd even vriendelijk was geweest. Een prachtig tijdsbeeld van een beruchte wijk waaruit het leven van destijds volledig is verdwenen.

Pieter was mijn haarscherpe kompas toen ik begon als jong fotograafje in Rotterdam. Daarnaast beschikte Pieter ook over een groot talent in de studiokeuken. Daar op de Crooswijkse Bocht werden door Pieter eigenhandig ontelbare lunches geserveerd die altijd bijzonder goed smaakten. Perfect op smaak gebrachte soepen en knapperige bonensalades Perfect geroosterde broodjes met daarop tomaat, komkommer, rode ui, paprika en selderij fijnzinnig gesneden volgens de regels van de Friese schoonsnijkunst. En altijd een royale lik goede mayonaise bovenop.

Trattoria

Koken kon ik niet en deed ik vrijwel nooit in die tijd. In mijn keukenkastje stond peper, zout en een verdord potje kerrie. Daar bracht ik de wel perfect gegaarde macaroni mee op smaak. Heel vreemd zo vond de Piet en gaf me mijn allereerste kookboek: Trattoria, geschreven door Patricia Wells, een Amerikaanse journaliste, kookdocente en inspirerende kookboekenschrijfster.Een geweldig boek, want simpel!

Met kleine, overzichtelijke gerechtjes met niet al teveel ingredienten. Het keukenkastje zou eens te vol geraken. Het kookschrift is enorm veel gebruikt en draagt na bijna 30 jaar de zichtbare sporen van een keuken waar is gewerkt. Ik kan wel zeggen dat dit boek mij de ogen heeft geopend voor het plezier wat koken je kan brengen. Weer eens door het boek bladerend stuitte ik op het recept van caponata, die heerlijk lauwwarme, knapperige salade die ik veelvuldig op de Crooswijkse Bocht heb mogen eten. Dit keer kookte ik deze Italiaanse charmesalade voor Pieter toen ik hem samen met Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond en Trouwe Tuinmaat de Bep bezocht naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek.

Caponata

Deze klassieke salade uit de Siciliaanse keuken bestaat uit nog knapperige groenten die perfect gegaard zijn, wat groene olijven en kappertjes voor het zoute accentje en een mooi zoet-zuurtje van rode-wijnazijn en suiker. Afgekoeld is het bijna een jam-achtig mengsel dat wanneer je het een dagje laat staan nog beter smaakt.

Je fruit eerst de ui aan, daarna de paprika en daarna pas de bleekselderij. In een aparte pan bak je de aubergine goudbruin. Op deze manier behouden alle groenten hun karakter. Voeg dan tomaten, zoetzuur van rode-wijnazijn en suiker toe. Voor een extra knapperig zout accentje de kappertjes en olijven en laat vooral even lang kennis met elkaar maken. Dat bevorderd de smaak! Eet er een lekker stuk brood bij, brokkel nog een stukje geitenkaas over de caponata heen en schenk er een fijn fris glas bij. Altijd lekker!

Lieve mensen, ook dit gerechtje kan een smakelijke klassieker in uw keukenrepertoire worden! Vooral proberen.

 

Caponata

2 uien, zonder schil en in dunne plakjes gesneden
2 rode paprika’s, in wat grovere stukken
6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
8 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm
1 grote stevige aubergine, in blokjes van 1,5 cm
150 gram lekkere, groene olijven zonder pit
3 eetlepels kappertjes, niet spoelen
1 blik tomatenblokjes van goede kwaliteit
½ eetlepel oregano
125 ml goede rode wijn azijn
2 eetlepels basterdsuiker
½ bosje platte peterselie
1 stevige scheut extra-vergine olijfolie
1 snuf zout en peper naar smaak

• Fruit de dungesneden ui op laag vuur aan in wat olijfolie.
• Voeg de grof gesneden paprika toe en schep goed door.
• Doe een deksel op de pan en laat 10 minuten garen.
• Voeg nu de bleekselderij en tomatenblokjes toe en vermeng.
• Verwarm in een andere pan wat olie.
• Bak hierin de aubergine goudbruin op middelhoog vuur.
• Gooi de aubergine bij het tomatenmengsel.
• Doe suiker en rode wijnazijn in een steelpannetje en verhit.
• Proef dit mengsel en voeg toe aan het tomatenmengsel.
• Voeg als laatste oregano, olijven en kappertjes toe.
• Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
• Laat nog 10 minuten op laag vuur sudderen.
• Voeg als laatste de bladpeterselie toe en vermeng goed.
• Draai dan het vuur uit en laat afkoelen.
• Serveer op kamertemperatuur.
• Volgende dag nog lekkerder!!