knolselderij

Gebraad bereide Knolselderij

Gebraad bereide Knolselderij

 

TienKookt met Knollen bij boer Ted!

Ondanks het wisselvallige en koude weer komt er een overvloed van de tuin. Vlezige sperziebonen, sappige tomaten, komkommers blijven komen, aardappels die ergens naar smaken, geurige uitjes, heel veel sla en de eerste kolen alweer. En dan heb ik het nog niet eens over die hordes pompoenen die al ongeduldig liggen te trappelen!

Deze zomer heb ik veel op locatie mogen koken en een van de leukste plaatsen was wel de schuur van boer Ted in Zuidschermer. Een geruststellende hoeveelheid kilometers boven Amsterdam, Noord-Holland. De gigantische schuur lag tussen vele hectares vol met knolselderij en was tevens tijdelijk het toneel voor de theatervoorstelling Grondproeven van Titia Bouwmeester.

Geboren Getogen Gebleven

De verhalen van 4 zeer verschillende boeren worden in deze voorstelling verteld en de grote, kostbare en levensingrijpende keuzes waar ze voor staan. Vanwege Europese klimaatdoelstellingen moet vanaf 2030 zeker 25% van de Nederlandse landbouw biologisch zijn. Op dit moment is dat in Nederland nog geen 4%!
Moet je gangbaar blijven boeren, omschakelen naar biologisch of zelfs stoppen met je boerenbedrijf wat vaak al generaties lang in de familie is. Daarnaast de verwarring rond steeds veranderende regels en de soms negatieve beeldvorming in de media. De boer als grote boosdoener.

De mensen die ik heb ontmoet waren keihard werkende mensen. Met heel veel hart voor de zaak en hun land. Elke dag weer zoekend naar methodes om land en gewas zo goed mogelijk te verzorgen. ‘Je land is je kapitaal en put je niet uit’. Tijdens de voorstelling werd twee keer per dag voor 50 bezoekers een driegangen menu gekookt met in elke gang knolselderij. Soep, Stuk en IJs maakten we ervan. Aanpoten.

Het was een geweldig gezicht om in die knollenschuur al die mensen te zien eten. Verweerde koppen, grote handen, stevige lui. Soms aan lange tafels met wel drie generaties boeren naast elkaar. Geweldig fijne mensen! Het scheelde natuurlijk enorm dat ze allemaal voor die club uit Alkmaar waren!

Koken met Knollen

Veel mensen laten me weten dat ze de Nieuwsbrief met veel plezier lezen, maar de receptuur wat te uitgebreid vinden. Daarom vanaf nu de ene week een snel te maken eenvoudiger gerecht en de volgende week een uitdagender en complexer bordje.

We beginnen met het klapstuk van de voorstelling: als gebraad bereide knolselderij. Dat doen we veel in de vegetarische keuken. Groente een soortgelijke behandeling geven als vlees, zodat de smaak van de groente zich kan ontwikkelen en verdiepen. Op de markt kun je ze al weer vinden, knapperige, lekker ruikende verse knolselderij.

Snij het bovenste groen van de knol af en boen de rest van de knol heel goed schoon met een groenteborstel of schone afwaskwast. We eten de schil gewoon op, hier zit de meeste smaak in! Je smeert met wat olie op je handen de knolselderij goed in en kruid de knol vervolgens met een kruidenmengsel naar keuze. Ik koos voor gemalen karwei, peper en zout. Je verpakt de knol strak in aluminiumfolie en stopt hem vervolgens in de oven die op 240 graden staat. Prik na twee uur in de knol, wanneer deze zacht aanvoelt is de knol gaar. Halveer de knolselderij van boven naar onder. De ene helft bewaar je om soep of puree van te maken, de andere helft snij je ook weer van boven naar beneden in 4 gelijke stukken. Serveer direct of bak voor het extra lekker voorzichtig goudbruin in wat boter of olie. Kogelsimpel dus deze bereiding met knolselderij! Afboenen, op smaak brengen, inpakken en de oven doet het meeste werk.

Serveer met aardappelpuree, groene linzen, marmelade van rode ui en soubise. Of wanneer je het eenvoudig wilt houden met een goed stuk geroosterd brood en een lik lekkere mayonaise.

Receptuur voor aardappelpuree, groene linzen, marmelade van rode ui en soubise vind je op www.tienkookt.com Ga naar recepten en toets bij de zoekfunctie het gewenste recept in. Tot mijn eigen verbazing werkt dit gewoon.

Hou je haaks, kook voor elkaar en mooie herfstdagen maken!

 

Stuk van Knolselderij

1 knolselderij
2 eetlepels olijfolie
1 stuk aluminiumfolie
1 kruidenmengsel naar keuze

Ik maakte een mengsel van 20 gram karweizaad, 5 gram peper en 5 gram zout. Vervolgens maalde ik dit in een koffiemolentje. Experimenteer met het mengsel naar eigen smaak en wat er in je keukenkastje staat.

• Verwarm de oven voor op 240 graden.
• Boen de knol met schil(!) grondig schoon.
• Snij de wortels en het groen eraf.
• Smeer de knol zorgvuldig in met de olie.
• Bedek de gehele knol met het kruidenmengsel.
• Rol de knol strak in het aluminiumfolie.
• Plaats in een ovenschaal en zet 2 uur in de oven.
• Prik met een sate prikker om gaarheid te controleren.
• Snij de knol in stukken en bak eventueel nog even in boter of olie bruin.

Voor de foto maakte ik aardappelpuree, groene linzen, jus van platte peterselie en gebruikte ik een biologische knolselderij. Deze is veel kleiner dan een gangbaar gekweekte knol, vandaar dat ik ook drie stukjes gebruik.