Paté en croute

Paté en Croute

Paté en Croute

 

Bakkerswerkplaats

’s Morgens in alle vroegte ruikt het al heerlijk naar vers gebakken brood op de hoek Sumatraweg, Brede Hilledijk. Rotterdam Katendrecht.

De Bakkerswerkplaats. Een broodnodige plek in deze gehaaste, louter op economisch gewin gerichte samenleving. Hier werken mensen met talenten welke ze in een gangbare werkomgeving moeilijk kunnen laten zien en benutten. Omdat ze net iets langzamer zijn, of de werkdruk net iets te hoog is. Sociaal ondernemen op een hele smakelijke manier! Hier worden, onder deskundige begeleiding, met veel aandacht de lekkerste broden gebakken en de knapperigste Feyenoord koekjes ever! En ik was uitgenodigd om naast het al bestaande Brabantse worstenbroodje een vegetarische variant te bedenken. Een mooie uitdaging. Na veel gedoe en geproef in de keuken had ik een aantal vegetarische varianten afgeleverd op de Kaap. De vulling werd in deeg afgebakken door niet de minste bakker. Brabants kampioen worstenbroodjes! Spannend wat hij ervan zou vinden, tijd om te proeven!

Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond en Trouwe Tuinmaat de Bep gingen mee als testpanel. De laatste niet wetend dat het een vegaworstje betrof! De broodjes kwamen goudglanzend uit de oven en glommen als de cup van de Conference League welke wellicht binnenkort op Zuid staat te pronken. Ze roken heerlijk en als snel konden we ze proeven. Bevielen goed, héél goed. Voorbijgangers mochten ook toehappen en reageerden opperbest. Fijn resultaat voor zo’n eerste proef!

Paté en croute

Weet u nog dat ik u vorig jaar een bouwpakket aanbood? Voor een paté en croute? Waarvan de Fransen zeggen dat ze aan de wieg hebben gestaan van dit indrukwekkende, culinaire en architectonische hoogstandje?

Aan het hof van de zoveelste zonnekoning was er een overvloed aan vlees en alleen de beste gedeeltes waren voor koninklijke consumptie. Omdat men in die tijd nog niet over een koelkast kon beschikken werd er een manier bedacht om al dat overige vlees alsnog te gebruiken en wat langer te kunnen bewaren. Men stopte de incourante delen in gebakken deegkorst. Op deze manier was het vlees vrijwel vacuüm verpakt en daardoor wat langer houdbaar.

Op deze manier is ook het Brabantse worstenbroodje ontstaan. Eens in het jaar werd er een varken geslacht en opeens zat de boer met ontzettend veel vlees. En nog steeds geen koelkast! Men rookte, droogde en pekelde wat af. En wat men dan nog over had werd naar de plaatselijke bakker gebracht die het afbakte in afgesloten broodjes. Net zoals in Frankrijk! Wel in een wat zoeter deeg, maar evengoed langer houdbaar.

Aan de slag

U begrijpt! Werk aan de winkel. Zelf ploeterde ik met moeilijke mengsels van sojabonen, couscous-korrels, zwarte bonen, eieren, paneermeel en héél veel kruiden. Dat doe ik u niet aan. Wij gaan ons eigen vegetarische worstenbroodje maken met wat vegetarisch gehakt van de grootgrutter. Deze op smaak brengen. Met veel foelie, nootmuskaat, peper en zout zoals ze in Brabant graag doen. Of naar eigen smaak en inzicht. Lekker pittig met sambal of harissa. Beetje Aziatisch met miso of een lekkere ketjapsaus. Met gemalen walnoten en wat oude kaas. U kunt alle kanten op. Wel een eitje en wat paneermeel in de vulling voor de stevigheid. Het deeg kunt u zelf maken, maar ik koos voor het kant en klare bladerdeeg uit de koeling. Traditioneel worden de Brabantse broodjes met een zoet brooddeeg gemaakt, maar ik had meer zin in de knapperige bladerdeeg variant. Mooie rolletjes draaien van de vulling en in bladerdeeg leggen. Deeglap erover heen vouwen en vastdrukken met een vork. Insmeren met wat ei en luchtig afbakken in de oven. Eet direct met mosterd, ketchup of misomayonaise

Lieve mensen, houd u haaks, geniet met elkaar en maak mooie dagen. En zo nu en dan een broodnodig bezoekje aan de Bakkerswerkplaats!

De laatste TienKookt lessen voor de zomer staan weer in de agenda. Kijk, deel en kom eens koken!

 

Vegetarische saucijzenbroodjes

250 gram vegetarisch gehakt
1 lap bladerdeeg uit de koeling, 24 x 40 cm
1 ei, voor de vulling
1 ei, losgeklopt om het bladerdeeg te bestrijken
1 handje paneermeel
1 snuf zout en peper naar smaak
1 snuf smaakmakers naar eigen inzichten!

• Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Breng het vegetarisch gehakt op smaak naar eigen inzichten.
• Voeg ei en paneermeel toe en kneed goed door.
• Strooi wat extra paneermeel door de vulling wanneer deze te vochtig is.
• Rol de lap bladerdeeg uit en snij in de lengte door midden.
• Doe de vulling in een spuitzak.
• Spuit twee banen in het midden van het bladerdeeg.
• Of wanneer u geen spuitzak hebt, vorm twee lange rollen van de vulling.
• Leg deze in het midden van het bladerdeeg.
• Bestrijk de onderkant van het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
• Vouw de bovenkant van het bladerdeeg over de vulling heen.
• Druk deeg aan met een vork zodat het goed vast zit.
• Bestrijk de bovenkant met het resterende ei.
• Portioneer naar gewenste grootte.
• Bak af volgens instructies op verpakking bladerdeeg.
• Serveer direct!