christmas pudding

Christmas Pudding

Christmas Pudding in Oktober!

 

Buiten is het 23 graden

We brachten nog een paar prachtige herfstdagen door in de ommelanden. Terwijl het laatste bouwland zorgvuldig en rechtlijnig werd omgeploegd volgens strak schema was de rest van de natuur het spoor danig bijster vanwege de hoge temperaturen.

Geen overvliegend gezelschap luidruchtige ganzen vanuit het Hoge Noorden zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Er zaten zowaar alweer groene knoppen aan de boom. Tegen het schemeren begint er een elftal egels olijk door te tuin te buitelen en denken in de verste verte nog niet aan een winterslaap. En oververhitte fazantenmannetjes zitten met veel misbaar achter de uitgeputte vrouwtjes aan over de zwarte voren. Het is een kabaal van jewelste zoals dat hoort bij deze diersoort. Totdat een fazant op leeftijd licht geïrriteerd uit het hoge gras stapt en de fazanten seizoenskalender uit de bevederde binnenzak trekt en wijst op de maand oktober. Nu is de tijd om wat vet onder de veren te vergaren voor de wintertijd en volgend voorjaar weer alle gelegenheid voor dit vertier. De mannetjes druipen af, vrouwtjes strijken de verveelde veren plat. Rust weergekeerd. En ook ik ging iets doen geheel in tegenstelling tot de weersomstandigheden. Een Christmas Pudding maken.

Smokkelpudding

Twee weken geleden kreeg ik een prachtig fotootje van een nog na dampende Christmas Pudding. Wat geweldig. Om je vanaf nu al te mogen verheugen op de kerstdagen. Want vergis je niet. Deze plumpudding bivakkeert tot kerstavond in je koelkast en heeft om de drie weken een slokje whisky of cognac nodig om verder te rijpen.

Britten maken de pudding traditiegetrouw op Stir-up Sunday, de laatste zondag voor Advent en zodoende kunnen de smaken zich nog verdiepen in die komende vier weken. En liefhebbers maken de pudding eind november voor het kerstvieren van het jaar daarop! Het schijnt de smaak enorm ten goede te komen. Vergt wel een huisbaas met lange adem om zo’n belegen, dranklustig type 13 maanden in je koelkast te dulden.

Ik beken. Jarenlang schafte ik in december een smokkelpudding aan. Het enige wat me te doen stond was deze opwarmen, flamberen en vervolgens het dessert met veel zwier op tafel zetten. Dit jaar ga ik dat eens heel anders doen.

Crooswijkse Christmas Pudding

Op naar de deskundige. Op naar Rotterdam-Crooswijk. Alwaar Kaje van de Bocht mij handgeschreven receptuur en de nodige tips aanreikte. Alleen al de benodigdheden voor de pudding besloegen een volledige pagina Puddingmakers die streng in de leer zijn gebruiken slechts 13 ingrediënten. Deze vertegenwoordigen de 12 discipelen en Jezus. In alle snelheid telde ik echter bijna 20 bestanddelen. Ik verheugde me al op de wandeltocht langs alle firma’s en dacht aan Kaje als een mooie creatieve geest.

Het verzamelen van de smakelijke onderdelen van de Christmas Pudding is het grootste werk. Daarna mengt u eenvoudigweg alles goed in een grote kom en stort de massa vervolgens in een ingevette puddingvorm. Proef goed en wees vooral niet te zuinig met de specerijen. Zorg er wel voor dat u de vorm kunt afsluiten met een deksel. Vervolgens vult u een grote pan met water, plaats de vorm hierin en stoomt u de geurige pudding in 6 uur gaar. Vergeet niet om regelmatig het water bij te vullen! Laat de pudding afkoelen met het deksel eraf en eenmaal koud geworden weer afdekken en in de koelkast zetten tot kerstavond. Na drie weken prik je met een satéprikker wat gaatjes erin en vult u deze voorzichtig met een sterk drankje naar keuze.Herhaal dit elke drie weken. Op naar de kerst!

Lieve mensen, welkom in de wintertijd! Hoe eerder u begint met deze pudding, hoe lekkerder deze zal worden. De receptuur is goed voor 6 stevige stukken. Serveer met Brandy Butter. Heel lekker! Het recept is van Kaje & Maggie, An kleurde in. De foto’s van de brandende pudding heb ik van internet geplukt.

 

Christmas Pudding

75 gram boter
50 gram bloem, zelfrijzend
110 gram broodkruimels
1 theelepeltje zout
1 snuf nootmuskaat
1 snuf kaneel
1 snuf gemberpoeder
1 snuf kruidnagelpoeder
225 gram bruine basterdsuiker
275 gram krenten
110 gram rozijnen
110 gram sultana rozijnen
110 gram dadels, klein gesneden
25 gram gekonfijte sinaasappel
25 gram amandelsnippers
1 appel, geraspt
1 citroen, alleen de schil, geraspt
2 eieren
150 ml Guinness of ander zoet bier
2 grote lepels donkere port

• Doe alle ingrediënten in een grote kom.
• Schep of hussel alles goed door elkaar.
• Proef!! Wees niet te zuinig met het zout en de specerijen!
• Vet je puddingvorm in met boter.
• Vul de vorm met het mengsel tot 2 cm onder de rand.
• Doe het deksel op de vorm en zet de vorm in een grote pan met water.
• Zorg dat het water halverwege de puddingvorm staat.
• Breng het water aan de kook en stoom de pudding in 6 uur gaar.
• Blijf er wel bij, want je zult zo nu en dan het water moeten bijvullen.
• Laat de pudding vervolgens afkoelen zonder deksel.
• Zet afgedekt in de koelkast.
• Prik na 3 weken gaatjes in de pudding en vul deze voorzichtig met cognac.
• Herhaal dit elke 3 weken totdat het Kerst is.
• Stoom de pudding nogmaals 2 uur en laat weer wat afkoelen.
• Flambeer aan tafel en serveer met een lekkere saus of…
• Laat het flamberen achterwege zodat je de drank minder proeft.