Crème Brûlée met silken tofu en zacht fruit

Crème Brûlée met silken tofu en zacht fruit

TienKookt een onweerstaanbare Crème Bruléé!

 

Tofu or not Tofu?

Natuurlijk Tofu! Veel mensen hebben een wat moeizame verhouding met tofu, maar investeer een beetje aandacht, kennis en tijd in dat vreemde, witte blok met wisselende structuur en tover de meest geweldige dingen op tafel! Daarnaast mogen we tofu ook gewoon een geniaal ingrediënt noemen in een tijd dat we nadenken over verminderde vleesconsumptie en hoe we alsnog de benodigde eiwitten binnenkrijgen. Sojabonen zijn de rijkste bron van plantaardige eiwitten en bevatten een hele reeks aan essentiële aminozuren die perfect geschikt zijn voor menselijke opname. Bevat weinig tot geen vet en heeft een cholesterolverlagend effect! Tel uit uw winst. Mínder dierenleed, méér mensenvreugd.

En je kunt het de gehele dag door eten. Ik hoorde ooit een mooi verhaal van een vrouw die bij haar oma in China opgroeide en waar de tofuboer ’s ochtends aan de deur kwam. Zoiets als de melkboer. Voor ontbijt een tofu-omelet, als lunch een voedzame dashi- soep met tofu en ’s avonds een fantastische stoofpot met het laatste restje van dit witte wonder!

Kameleon

Zijdezachte tofu, stevige tofu, gefrituurde tofubuideltjes, rooktofu, tofuvellen, gefermenteerde tofu, eiertofu en zelfs tofu met wat extra vitamine B12! Een enorme bron van inspiratie!

Afgelopen weekend kookten we er op de Coolhaven weer lustig op los met heel enthousiaste koks en lieten we heel wat bereidingswijzen los op dit spektakel van sojabonen. We stoofden een medaillon van rettich lekker lang in een heilzame dashi-bouillon en serveerden dit samen met shiitake en silken tofu. Sneden fikse blokken van stevige tofu, paneerden dit met panko en frituurden ze tot krokante snack. Maakten een fantastische vulling van rooktofu, vouwden daar gyoza’s van die we aan de onderkant knapperig bruin bakten en even stoofden in wat bouillon waardoor de bovenkant lekker smeuïg werd zodat je een verassend mondgevoel kreeg. En natuurlijk mocht de klassieker mapo tofu niet ontbreken. Dit keer met gekneusde knoflookkomkommer. Verslavend lekker. Na al deze hartige overdaad besloten we de dag met een kleine zoete bom. Crème Bruléé van silken tofu.

Crème Bruléé

Silken tofu is een van de zachtste van alle tofu’s en is uitstekend geschikt als vervanger van room, ei of jonge kaas. Veel gebruikt door vegans en dan vooral in desserts. Chocolade mousse, flan en cheesecake zijn wel de bekendste. Maar de lekkerste, het meest eenvoudig om te maken in ook nog eens weinig tijd is de crème bruléé. Een uitstekend gerechtje voor een smaakvolle kennismaking.

Gun uzelf het plezier van een enerverend bezoekje aan een Aziatische grootgrutter. Verbaas u over het scala aan tofuproducten en neem de silken tofu mee. Gooi deze onvervaard in de keukenmachine samen met wat vanille sojamelk, kristalsuiker, vanillesuiker, een snufje zout en wat rasp en sap van limoen. Draai tot een gladde massa en giet in kleine ovenvaste bakjes. Zet in een voorverwarmde oven op 125 graden in een grotere ovenschaal gevuld met heet water. Laat het dessert 75 minuten garen en haal uit de oven. Laat afkoelen en zet in de koeling. Hoe langer, hoe mooier de crème opstijft. Strooi vlak voor serveren wat rietsuiker bovenop en hop de brander erop voor een knapperig suikerlaagje. Garneer met gembersiroop, blauwe bessen en een blaadje Thaise basilicum.

Makkelijk een dag van tevoren te maken en het gemak waarmee u het uitserveert doet uw gasten versteld staan. Een beetje oefenen en u heeft alweer een kerstklassieker! Lieve mensen, maak deze vooral! Minimale inspanning, maximaal genot!

Deze receptuur is goed voor 4 stevige porties of 6 wat meer maatwerk

 

Crème Brûlée met silken tofu en zacht fruit

600 gram silken tofu
200 ml vanille sojamelk
150 gram kristalsuiker
3 eetlepels vanille suiker
1 snuf zout
1 limoen, rasp en sap
1 deel rietsuiker

• Verhit de oven voor op 125 graden.
• Schep de tofu voorzichtig in een zeef en laat even uitdruipen.
• Doe alle ingrediënten, behalve de rietsuiker, in de keukenmachine.
• Draai totdat je een gladde massa hebt.
• Proef en breng wat op smaak met zout, limoen, vanille of suiker.
• Verdeel de massa over 4-6 ramekins/schaaltjes.
• Plaats de schaaltjes in een ovenvaste schaal.
• Kook wat water en gooi dit in de ovenvaste schaal, ramekins half onder water!
• Laat voor 75 minuten garen en haal ze uit de oven.
• Laat zo lang mogelijk afkoelen.
• Bestrooi met wat rietsuiker vlak voor serveren.
• Karamelliseer met de brander.
• Serveer direct.