rondo rode biet

Rondo van rode biet

Rondo van rode biet, ‘whipped feta’, kappertjes, sumak en walnoot

 

Tuinarbeid

Het is aanpoten geblazen op de tuin! De enorme hitte en de vele dagen zonder regen vragen om een intensief bewateringsbeleid. Inmiddels hebben we goed getrainde bovenarmen van die vele honderden, met slootwater gevulde gieters, die we over de dorstige plantjes uitgoten.

De potlood dunne prei groeide er aanzienlijk van en zo ook de fameuze ‘Cobra’s’. Deze vlezige stokslaboon dreigde eerst ten onder te gaan in zoveel warmte geweld, maar na intensief begieten reiken de ranken nu enthousiast langs de bonenstokken hemelwaarts. Het licht verfrommelde blad van de rode bietjes trok ook bij en staan nu fier en stevig. Alleen de aardappels baren nog wat zorg en aandacht. Hele volksstammen coloradokevers zijn neergestreken op het aardappelloof. Dit promiscue volkje vreet uitsluitend planten uit de nachtschadefamilie, waaronder de aardappel valt, en kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Dus elke avond pikken we de giftige kevers handmatig van het blad voor een gedwongen migratie. Desalniettemin staat de tuin er prachtig bij. En na gedane arbeid is het tijd voor een klein, fijn tuinfeestje!

Tuinfeestje

Parasol uit, stoeltjes in de schaduw, enorm veel gekoeld vocht, goed gezelschap en natuurlijk veel lekkere hapjes mee. We maakten de dag daarvoor een smeuïge, witte bonenpuree met citroen, witte asperges met kappertjesdressing, gepofte, zoete gepofte paprika, salade van krieltjes met crème fraïche, mosterd en bieslook en worteltjes uit de oven met honing en limoen. Nog wat gerimpelde, kneiter zoute olijven van de Turk en een lekker luchtig griesmeelbrood van de Marokkaanse bakker. Als laatste serveerden we een variant op een klassieker uit de vegetarische keuken. Salade van rode biet met geitenkaas.

Geslagen feta

Voor de rode biet kocht ik grote, ongekookte bieten die ik met een snufje zout en laurierblad kookte. Nadat ze waren uitgedampt peuterde ik het velletje eraf en verwijderde ik kop en kont. Vervolgens maakte ik met een stekertje een stevige rondo van rode biet. De geitenkaas verving ik door feta. Deze zoutige, lichtzure Griekse kaas past natuurlijk uitstekend bij de zoete biet. Samen met wat vette Griekse yogurt, een teentje knoflook, citroensap en een scheut lekkere olijfolie draaide ik de feta in de keukenmachine tot een luchtige, zijdezachte dressing. Roosterde walnoten, schepte er kappertjes bij, bestrooide met friszure sumak en voegde nog wat frisgroen toe met een blaadje platte peterselie. Klaar is uw nieuwe zomerklassieker en o zó lekker met dit warme weer!

Lieve mensen, je kunt natuurlijk gekookte bietjes kopen, maar door ze zelf uit te kiezen bepaal je zelf de grootte. En de smaak is natuurlijk veel beter!

 

Rondo van rode biet

4 grote rode bieten
2 laurierblaadjes

• Kook de biet met schil in ruim water met het laurierblad.
• Giet af wanneer gaar en laat even goed uitdampen.
• Duw met je handen het schilletje eraf.
• Snij boven- en onderkant weg.
• Gebruik eventueel een stekertje voor een perfect ronde vorm.

 

Whipped feta

1 blok feta van 200 gram
100 gram Griekse yoghurt
2 eetlepels lekker olijfolie
1 eetlepel honing
½ eetlepel oregano

• Doe alle ingrediënten in de keukenmachine.
• Draai tot een glad en luchtig mengsel.
• Proef en voeg eventueel nog iets zoets of zouts toe naar smaak.

 

Kappertjes, sumak en walnoot

4 eetlepels kappertjes
1 snuf sumak
4 eetlepels walnoten

• Laat de kappertjes even uitlekken in een zeefje.
• Rooster de walnoten totdat ze lekker gaan ruiken.

 

Serveren

• Schep een stevige schep feta op het bordje.
• Zet de rondo van rode biet hierin.
• Bestrooi met de kappertjes, sumak en walnoten.
• Garneer met iets groens!