sperziebonen

De Lekkerste Sperziebonen

De lekkerste sperziebonen met rijst, gekookt eitje en zelfgemaakte pindasaus

 

Naaktslakken

Zuchtend schept mijn Kaapverdiaanse buurman de totaal verregende en door naaktslakken aangegeten plantjes weg onder zijn bonestokken. Zorgvuldig worden de thuis opgekweekte, nieuwe bonenplantjes aan de natte aarde toevertrouwd. De derde keer al dit seizoen. Al dat overmatige water veroorzaakt veel kaalslag onder de jonge moestuinaanplant. Daarbij komt dat regen hèt signaal voor naaktslakken is om zich ook overdag bovengronds te begeven en zich met groot enthousiasme op al die jonge blaadjes te storten. Neem daarbij het duizelingwekkende tempo waarin naaktslakken zich kunnen voortplanten en je hebt al gauw een slakkenplaag. En ook al doen egels, vogels, muizen en zelfs de kikkers op de tuin zich tegoed aan al die sappige naaktlopers, ze kunnen er eenvoudigweg niet tegenop eten en het is nog maar de vraag of we dit jaar bonen van de tuin kunnen oogsten.

Groene Gerrits

Zo niet bij overbuurman Gerrit. In zijn kas hangen lange, vlezige en sappige stokslabonen, type Cobra. Ver van te voren besteld uit een beduimelde zaadcatalogus die al jaren in de kas rondslingert. Sperziebonen, Haricot Verts, Breekboontjes, Spekslabonen, Pronkbonen, Prinsessebonen, Snijbonen, Herenbonen, Boterbonen of Wasboontjes.

Er bestaan wel duizenden varianten van de bonenfamilie. En ook al verschillen al deze bonensoorten van elkaar, wat betreft smaak lijken ze op elkaar. Ze zijn een beetje zoet en hebben wanneer je ze goed kookt een knapperige bite. De benaming ‘sperzieboon’ komt van aspergeboon, om aan te geven dat deze jonge, groene bonen net zo delicaat kunnen zijn als asperges en ook heel goed met wat boter en nootmuskaat kunnen worden genuttigd.

Vorig jaar had ik de ‘Cobra’s’ al een keer mogen proeven en dus verheugde ik me ook dit jaar om m’n tanden te kunnen zetten in die superverse smeuïge bonen. De charmante vriendin erop uitgestuurd die terugkwam met twee handen vol met de begeerde groene Cobra’s.

Keukenkastje

Stoven in boter, roerbakken, koud in een salade of frituren in tempurabeslag. Je kunt heel veel met sperziebonen. Wij maken er deze week een eenvoudig doch heel smaakvol gerechtje van. Rijst, sperziebonen, hardgekookt eitje en pindasaus. En omdat ik van u mag begrijpen dat in de receptuur vaak dingen voorkomen die niet in uw keukenkastje huizen laat ik graag zien dat zoiets geen enkel excuus hoeft te zijn om niet enthousiast aan de slag te gaan.

Er is altijd wel een vervanger voor een bepaald ingrediënt te vinden. Dat is het leuke aan koken: je eigen invulling geven aan de receptuur. Rijst, sperziebonen, eitje. Dat moet lukken.

De moeilijkheid zou kunnen zitten in die pindasaus. Ik maak deze graag met pindakaas, kokosmelk, limoenrasp en sap, zoete en zoute sojasaus, sambal, verse gember en wat palmsuiker of gembersiroop.

Het vettige van de kokosmelk kan je vervangen door wat melk, room of zelfs wat boter. Het frisse, aromatische en zure van de limoen kan je vervangen door citroen, maar ook een wat zachtere witte wijnazijn of gewoon witte wijn voldoen. De sojasaus kun je vervangen door een snuf zout, het pittige van de sambal door wat rode peper of chilipeper en het zoetje van de palmsuiker of gembersiroop door basterdsuiker of zelfs gewone kristalsuiker.

Natuurlijk zal de pindasaus anders gaan smaken, maar het is wel jouw pindasaus! Maak het gerechtje af met wat zoet-zure komkommer, gebakken uitjes of wat cassavechips en u zult versteld staan!

Hou je haaks! Maak mooie zomerdagen. Kook met liefde voor elkaar!

De receptuur is goed voor 4 stevige borden.

 

Rijst

200 gram witte/zilvervliesrijst

• Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

 

Sperzieboontjes

600 gram verse sperziebonen

• Breng een pan met water aan de kook.
• Snij het harde puntje van de sperzieboon af.
• Kook de bonen in een pan zonder deksel gaar.
• Prik in de bonen om te checken hoe gaar ze zijn.
• Giet de frisgroene bonen af en spoel kort met koud water.
• Serveer direct!

 

Gekookt eitje

4 biologische eieren

• Kook de eieren tot de gewenste hardheid.
• Laat schrikken in koud water en pel.
• Halveer bij serveren.

 

Pindasaus

1 sjalotje, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stuk verse gemberwortel, geraspt
1 scheut zonnebloemolie
6 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketjap asin
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels sambal manis
1 eetlepel gembersiroop
1 theelepel palmsuiker
1 limoen, geraspt en sap
200 ml kokosmelk

• Verhit de olie in een steelpannetje.
• Fruit sjalot, knoflook en gemberrasp zachtjes.
• Voeg kokosmelk en pindakaas toe.
• Meng goed en verwarm tot net onder kookpunt.
• Voeg nu resterende ingrediënten toe.
• Proef en voeg naar smaak wat zoet, zuur of zoet toe.