gluhwein

Glühwein, gekruide warme wijn of bisschopswijn

TienStookt een warme Bisschopswijn!

 

Advent

Na een feestelijke Sint Pannekoek en Sint Nicolaas op naar de Kerst. Net zoals u wellicht met nu eens het voornemen om deze dagen te beleven zoals ze ook een beetje bedoeld zijn. Het afgelopen jaar overdenken en daar niet mee wachten totdat het Oudejaarsdag is. De tijd nemen om niet met kramp in de vingers de laatste kerstkaarten te schrijven. Op tijd de traditionele kerstpuzzel te bestellen. En de dozen vol met kerstspullen tevoorschijn te halen, uit te pakken, en het huis een stevige zwaai in de richting van gezelligheid te geven.

Het stalletje waarvan inmiddels de os en de ezel een pootje moeten missen, de kerstlichtjes die het nooit langer dan een seizoen blijken te doen en natuurlijk de versieringen voor in de boom. Geborduurde sterren, lekker ordinaire ballen en beestjes hangend aan een wollen draadje. Kerstboomversieringen die langzaam door de jaren heen bij elkaar verzameld zijn. Elk met een eigen verhaal. Zelfs een armetierig zilveren vogeltje, wat nog bij mijn ouders in de boom hing, met nog zeker een handvol veertjes in de vogelbillen mag meedoen. Waarmee we aankomen bij de boom.

Boom

Vanaf November speuren we tijdens het wandeltje met Trouwe Tuinmaat de Bep op het Eiland van Brienenoord naar een geschikte boom. Er gaat daar nog wel eens wat ondersteboven of er breekt wel eens een top uit de boom na een stevige windhoos. Uitstekend geschikt als lokale, duurzame kerstboom met een tweede kans. We hadden een geschikte afknapper op het oog en aldus togen we onlangs tegen het schemeren op naar het Eiland. Vol verwachting en met zaagje in de rugzak. Na 25 minuten zwoegen stond het klamme zweet me op de rug en bleek het gereedschap type figuurzaag niet geheel afdoende om het stammetje ter dikte van een bovenbeen door te zagen. Dat krijg je ervan, zo mopperde de Bep, van al die burgerlijke ongehoorzaamheid. Het was al goed donker toen we dan eindelijk het langer dan gedachte berkentopje in de auto persten. En goed koud. Op naar de kachel!

Bischopswijn

In Stockholm noemt men het glögg, in Wenen glühwein en in Nederland bisschopswijn. Het idee van warme wijn is voor sommige mensen een gruwel, maar een smaakvol volkje als de Romeinen verwarmen hun wijn al sinds 1390 met citrusfruit en specerijen en na een uurtje buiten figuurzagen is het een smakelijke alcoholische opwarmer. Warme wijn is gewoon voor de gezelligheid en moet vooral rijkelijk ruiken. En zelf maken is zoveel leuker. Bovendien heel eenvoudig en u kunt er geheel uw eigen draai aan geven.

De recepten voor warme wijn variëren per land, stad en traditie maar hebben ook veel overeenkomsten. Je gebruikt een eenvoudige rode wijn, haalt het zuurtje er vanaf met wat suiker en voegt partjes sinaasappel en citroen toe. Als specerijen kaneelstokjes en kruidnagels. Maar ook korianderzaadjes, steranijs, venkelzaad of kardemom maken de warme wijn heerlijk geurig. Wat rode peper, verse gember of zwarte peperkorrels laten meetrekken voor het pitje en in plaats van suiker kunt u ook honing of ahornsiroop gebruiken.

U voegt alles naar eigen smaak bij elkaar in een ruime pan en verwarmt deze op zéér laag vuur een half uurtje door. Let op! De wijn mag niet gaan koken want dan verdampt de alcohol. Geef je de voorkeur aan een alcoholvrij, vrolijk drankje dan gebruikt u appelsap in plaats van wijn. Even door de zeef halen en klaar is uw zelfgemaakte glühwein. Zoveel lekkerder!

Lieve mensen, op naar een lekker koud weekend! Wandelschoenen aan en bij thuiskomst glühwein met een lekker koekje.

 

Glühwein, gekruide warme wijn of bisschopswijn

1 liter rode wijn
1 biologische sinaasappel
1 biologische citroen
2 kaneelstokjes
1 eetlepel venkelzaad
2 steranijs
4 kruidnagels
1 takje rozemarijn
1 flinke schep suiker naar smaak

• Schenk de wijn in een ruime pan.
• Zet op héél laag vuur, bij koken verdampt de alcohol.
• Snij de citroen en sinaasappel in partjes en voeg toe.
• Voeg kaneelstokjes, venkelzaad, steranijs, kruidnagel en rozemarijn toe.
• Schep als laatste de suiker erbij.
• Laat op heel laag vuur 30 minuten trekken.
• Proef en voeg nog wat suiker toe naar smaak.
• Zeef en serveer warm met een lekker koekje.