mosterdkaviaar

Mosterdkaviaar

TienBuffelt nog even door in Oterleek

 

Kleinschalig

Nog even doorbuffelen in Oterleek in de schuur van boer Lex, wiens grootvader zich vestigde op deze prachtige plek in West-Friesland. De Noord-Hollandse stolpboerderij, die al vele generaties lang in de familie is, heeft de stal vastgebouwd aan het woonhuis en had destijds toch zeker plaats voor 12 koeien die elk een eigen stalraampje hadden om genietend naar buiten te kunnen kijken bij slecht weer. Lekker kleinschalig!

Ik sprak een montere, gepensioneerde veehoudster die nog maar een paar jaar geleden ‘slechts’ 30 koeien had en vroeg haar naar de levensvatbaarheid van zo een klein bedrijf, daar schaalvergroting altijd de enige mogelijkheid lijkt om je te handhaven. Nuchter sprak ze me toe dat het er maar van af hangt hoeveel je in je portemonnee wilt hebben en dat minder dieren altijd een optie is. Met daarnaast nog een groente-en bloementuin was het een mooi, werkzaam leven geweest met voldoende aandacht en ruimte voor dier en gewas. En in de winter gewoon in je skipak op de bank. Scheelt enorm in de stookkosten en je slaapt er opperbest van.

Aardappelen, bieten en ui

We kookten zoveel mogelijk met de producten van boer Lex. Samen met een geweldig keukenteam maakten we een stevige, goed vullende soep van rode ui, rode biet en aardappel en gaven daar een lekker warme zwaai aan door laurierblad, pimentkorrels en karwijzaad toe te voegen.Koud zat in de schuur.

We serveerden een rookwortel met een gepofte ui op een lekker smeuïge aardappelpuree met een fantastisch op smaak gebrachte worteljus. Zoet-zuurtje van mosterdzaad erop en wederom een heel charmant gerechtje van toch wat robuuste groenten. Als dessert bakten we een lekker lobbige griesmeeltaart vergezeld van een stevig stuk rabarber en diepzoete rabarbersiroop. En alle bordjes kwamen leeg terug, altijd een goed teken.

Mosterdkaviaar

Bij het hoofdgerecht serveerden we dus die zelfgemaakte zoet-zure mosterdkaviaar. Past uitstekend bij de andere componenten en heeft ook een verassend knapperig mondgevoel. Daarnaast heeft een zoet-zuurtje altijd iets verbindends en verfrissends voor je gerecht. En deze mosterdkaviaar is zo klaar.

Los suiker op in wat witte wijnazijn en water door het aan de kook te brengen. Voeg laurierblad, steranijs en een snufje zout toe en vervolgens het mosterdzaad. Laat op een heel laag vuurtje even wellen. De zaadjes zullen zich volzuigen met de zoet-zure vloeistof, maar behouden tevens hun knapperigheid. Ook uitstekend op een geroosterde boterham met geitenkaas, als garnering in een romige bloemkoolsoep of op een gepoft uitje. Gewoon een keertje maken. Weinig ingrediënten, zo gebeurt, groots effect!

Lieve mensen, de fijne muziektheatervoorstelling waar we dit heerlijke menu serveren speelt nog enkele dagen in het prachtige Oterleek, West-Friesland en is het reisje zeker waard!

 

Mosterdkaviaar

100 gram mosterdzaad
150 ml witte wijnazijn
150 ml water
4 eetlepels suiker
1 steranijs
1 laurier
1 snufje zout

• Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook.
• Zet het vuur zo laag mogelijk.
• Verwarm ongeveer 15 minuten totdat de zaadjes zacht zijn.
• De zaadjes zuigen zich vol met het vocht en worden lekker knapperig.