Stamppot van raapsteeltjes

Stamppot van raapsteeltjes

Lentekriebels

 

Aan de vooravond van de nog steeds fel bediscussieerde zomertijd hoorde ik de regen urenlang spatten op het schuine dak en had ik zo mijn eigen lentekriebels. Wellicht moesten we dat vreselijk natte weer gewoon een beetje uitdagen met een overdreven lenteachtig gerechtje. Iets met ijs, iets met een zelfgemaakte siroop van fris lentebier. Iets met rabarber!
Op naar de zaterdagmarkt.

Bij de bus richting stad trof ik, zoals wel vaker, Sjanie, die al bijna honderd is en nog steeds elke zaterdag met kleppet en montere tred de markt bezoekt. Daar kan ik nog veel van leren wat betreft nuchterheid en levenslust. En dat was niet de enige wijsheid die ze voor mij in petto had. Volgens Sjanie kon ik het wel vergeten met die rabarber van me. Veel te koud, veel te nat voorjaar geweest.

Speurder-verzamelaar

Maar de speurder-verzamelaar in mij geeft natuurlijk niet zomaar op. Ik had dat gerechtje nu eenmaal in m’n hoofd en dan wil ik het ook maken. Speuren naar die felrode, licht bittere voorbodes van de lente die met een beetje suiker onweerstaanbaar zijn. Alle marktvrouwen van potentiële kramen op de markt gaven me een meewarig knikje. Hoe dom kun je zijn met dit tot nu toe teleurstellend lenteweer om rabarber te verwachten.

Ik gaf niet op. Dan maar de grootgrutter. Wellicht lag er iets verpakt in plastic in de schappen van geforceerde teelt. Ook niet.
Als laatste lichtpuntje op deze diepgrijze zaterdagochtend toog ik naar de Oogstmarkt op het Noordplein. Een dappere mevrouw die eruit zag of dit niet de eerste dag van de week in regenpak was moest me ook teleurstellen.’Bij ons staat de rabarber niet in de kas, maar gewoon buiten, dus dat gaat nog wel even duren voordat we hem kunnen scheren’. Aarzelend vroeg ik of er dan nog wel iets anders was wat een beetje rook naar voorjaar.

Met haar stevige werkhanden overhandigde ze me vervolgens frisgroene, knapperige raapsteeltjes, felrode radijsjes en een hagelwit, piepklein bloemkooltje uit de kas. Verguld melde ik me bij de bus naar Zuid alwaar Sjanie me lachend opwachtte met een mooi klusje Hollandse kasbonen in de tas.

Raapsteeltjes

Bladmoes of snijkool worden ze ook wel genoemd, deze voorjaarsgroenten bij uitstek. Het zijn eigenlijk de zaailingen van meiraapjes, maar omdat je ze express te dicht op elkaar zaait en voortijdig oogst kunnen ze zich niet ontwikkelen tot knolletjes. Ze zijn knapperig en ze smaken groen en een beetje pittig. Ik besloot er een mooi voorjaarsstamppotje van te maken met aardappel. De radijsjes gaf ik een mooi kruisje in het kontje en begoot ik met nog wat warm zoet-zuur. De kabouter bloemkool sneed ik in kwarten en stoomde ik eenvoudig beetgaar in een zeef boven een kokende pan water. Op deze manier blijft het kooltje mooi in vorm. Daarna afbakken in wat boter. Dat ruikt lekker! Als laatste maakte ik een lekker frisse vinaigrette met sjalot, rode peper en kappertjes. Garneren met wat overgebleven raapsteeltjes. Uiteindelijk smaakte die alternatieve lente opperbest!

Lieve mensen, mocht u een echte lentebeleving willen hebben dan trekt u de waterdichte schoenen aan en gaat u in weer en wind wat jonge wildpluk zoeken. In de berm staat inmiddels lekker jonge brandnetel, hondsdraf of zevenblad. En mocht u een goede locatie weten om daslook te plukken, doe dit vooral! Ook heerlijk in deze frisse lentevinaigrette!

 

 

Stamppot van raapsteeltjes

1 kilo kruimige aardappels
1 bosje raapstelen, goed gewassen en drooggedraaid
150 ml volle melk
1 snuf zout en peper naar smaak

• Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
• Zet op met gezout water en kook gaar.
• Giet aardappels af, laat even uitdampem.
• Stamp met de melk tot smeuïg.
• Doe de raapsteeltjes erdoor.
• Breng op smaak met wat zout en peper en serveer direct!

 

Gestoomde en gebakken bloemkool

1 kleine bloemkooltje
1 klont lekkere boter

• Zet een pan met water op en breng aan de kook.
• Snij het meeste groen van de bloemkool af.
• Verdeel het bloemkooltje in kwarten.
• Plaats de bloemkoolstukken in een stoompan.
• Stoom totdat de bloemkool beetgaar is, goed voelen!
• Laat uitdampen en bak goudbruin in wat boter vlak voor serveren.

 

Zoet-zure radijs

1 bosje radijsjes
100 gram suiker
100 gram witte wijn azijn
100 gram water
3 laurierbladeren
1 steranijs

• Zet alles behalve de radijsjes op in een pan.
• Verwarm totdat de suiker is opgelost.
• Snij het loof van de radijsjes en maak daar een kruisje.
• Voeg de radijs bij het zoet zuur, dek af met folie en laat marineren.
• Zeef voor serveren, dit om vlekken te voorkomen.

 

Frisse lentevinaigrette van wildpluk

1 handje wildpluk, brandneteltopjes, daslook, hondsdraf of kleefkruid
of gewoon een half bosje peterselie of groen van de lenteui
1 rode peper, zonder zaadjes, in kleine stukjes
2 eetlepels kappertjes
100 ml lekkere olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn

• Was de wildpluk/peterselie goed en draai droog.
• Snij fijn.
• Vermeng de olie met azijn.
• Schep rode peper en wildpluk/peterselie door het olie-azijnmengsel.
• Voeg kappertjes toe en proef.
• Breng eventueel wat verder op smaak met zout en peper.