doperwtjes

Tapenade van doperwten met witte asperges en geitenkaas

Tintelfris Doperwtje op de tuin

 

Zon!

En opeens is daar de zon! Je bent het bijna alweer vergeten, maar dit voorjaar was nat, koud, vol wind en grauw! De zon bleef zelfs zo lang weg dat ik deze ochtenden nog steeds verrast ben door de zon die iets voor zes uur over de rivier naar binnen komt stuiteren door het raam en je vertelt dat het een vrolijke, zonnige dag gaat worden. Zo nat zelfs dat de boeren hun land niet meer op konden om aardappels te gaan poten of tarwe in te zaaien. Het grondwaterpeil was weliswaar wat hersteld maar hun zware machinerie zou de doordrenkte grond teveel belasten waardoor er geen lucht meer in kon komen en het gewas niet meer zou kunnen groeien.

Zo zaten al die boeren ongedurig met hun duimen te draaien totdat de zon zou komen en alles zou opdrogen. Ook op de moestuin werd het geduld op de proef gesteld. Zaadjes ontkiemden moeizaam, plantjes konden niet naar buiten, want te nat en teveel wind en er was zelfs nog sprake van nachtvorst laat in april!

Dus stonden al die jonggroene, nog fragiele boontjes, pompoenen en tomatenplantjes verlangend voor het raam naar buiten te kijken totdat het eindelijk warm genoeg zou zijn.

Groeispurt

Alsof ze hebben liggen wachten op de warmte. Vol branie steken de verrukkelijke Annabelle piepers het groene aardappelloof door de zwarte grond naar boven en de vettige bladeren van de groene en rode kolen zie je per dag uitdijen. Eindelijk schiet het heerlijk ruikende groen van de uien naar boven en staat geurend te wuiven in het warme windje en de altijd kwetsbare bonen zijn dan eindelijk aan de opgewarmde grond toevertrouwd en beginnen schoorvoetend te reiken naar de bamboe bonenstokken om naar boven te klimmen. Grijze Gerrit, alom deskundige op de tuin, voorspelt dat de natuur enorm veel herstelkracht heeft en een hele grote groeispurt gaat maken waardoor het tuingewas met enige vertraging gewoon geoogst kan worden aan het einde van deze zomer.

Lunch!

En als er hard gewerkt wordt op de tuin is een lekkere lunch niet te versmaden. Een feestelijke, die je van te voren klaarmaakt en ter plekke op je verse bammetje kunt leggen. Met verse doperwtjes die er weer net zijn en witte asperges die er nog net zijn. Van diepvriesdoperwtjes maak ik met frisse muntblaadjes, citroen en wat notige tahin een friszoete doperwten tapenade. De asperges kook ik beetgaar. Wanneer je de asperges wat hoger op smaak wilt brengen kun je deze nog even grillen of bakken.

We blancheren de kostbare verse doperwtjes in wat gezout water en nemen een vers geitenkaasje van de Italiaan mee naar de tuin, evenals wat chilipeper en verse munt om mee te garneren. En zo maak je ter plekke een heerlijke boterham die het prachtige weer alle eer aandoet! Zonnige dag!

Lieve mensen, deze receptuur is goed voor 8 stevig belegde bruine boterhammen en is heel makkelijk van te voren te bereiden! Mooie dag en geniet van het buiten!

 

Tapenade van doperwtjes met munt en citroen

400 gram doperwten, diepvries
3 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
½ bos bladpeterselie, de blaadjes
8 takjes munt, de blaadjes
1 citroen, geraspt en geperst
50 gram tahin
6 eetlepels zonnebloemolie
1 snuf peper en zout

• Zet een pan met water en wat zout op en breng aan de kook.
• Voeg de doperwten toe en kook 2 minuten.
• Giet de doperwten af en laat even uitlekken in een zeef.
• Pureer de doperwten.
• Voeg knoflook, bladpeterselie, munt, citroen, tahin en olijfolie toe.
• Breng op smaak met peper en zout.
• Dek af met plastic folie en zet in de koeling tot gebruik.
• Schil en kook de witte asperges, giet af en laat even uitdampen.
• Koop een lekker geitenkaasje, bijvoorbeeld bij de Italiaan.
• Gril een stevige bruine boterham en schep hierop de doperwtjes tapenade.
• Snij de asperges in mooie stukken en leg hier bovenop.
• Kruimel de geitenkaas hier weer overheen.
• Garneer met doperwtjes, rode chilivlokken en een blaadje munt.