gebakken courgette

Zomerse salade van gebakken courgette, salsa verde, tomatenvinaigrette, rucola en mozzarella

Zomerse salade van gebakken courgette, salsa verde, tomatenvinaigrette, rucola en mozzarella

 

Ontplofte Moestuin

Het is altijd hollen of stilstaan op de moestuin. Weken van voorzaaien, spitten, uitpoten, bewateren, onkruid wieden, slakken migreren, weer eens bewateren en een beetje schelden op de hazen die zich tegoed deden aan het jonge plantgoed. Trouwe Tuinmaat de Bep spendeerde menig uurtje aan het nauwlettend in de gaten houden van het wollen gehuppel in het hoge gras ten behoeve van het aantrekkelijk gewas.

En het geduld werd goed op de proef gesteld, want het duurde lang voordat er iets naar boven wilde komen. Maar opeens, na de magische combinatie van regen en warmte, hadden we zowaar wat in handen. Kleine courgettes, de eerste sappige uitjes, versgeplukte boontjes, rode biet, prachtige piepers en mini-artisjokken. De tomaten liggen wat achter op schema en de rode pepertjes twijfelen nog erg dit jaar, maar een weekje zon doet wonderen. Bij de Kaapverdiaanse buren staat een indrukwekkende hoeveelheid aardappels en bonen waar een winter lang de hele familie van kan eten en bij de Turkse Tuinexpert is de opbrengst dermate groot dat hiermee een hele straat kan worden voorzien!

Voedseltuin en Pluspunt

Midden in het M4H-gebied ligt de groene, vruchtbare Voedseltuin. Voor mensen die de weldaad willen ervaren van tuinieren in teamverband. En vervolgens komt de opbrengst uit de tuin ten goede aan mensen die wel wat extra verse vitaminen kunnen gebruiken in hun wekelijks menu. Een van de plaatsen waar de Voedseltuingroenten worden uitgedeeld is Stichting Pluspunt aan het Samuel Müllerplein.

Zodra je daar het poortje door bent gegaan, wat toegang geeft tot het terrein, waan je je in een andere wereld. Overal kleine houten huisjes in vrolijke kleuren. Ateliers waar je kunt schilderen, muziek maken of waar fietsen worden gerepareerd. En ook hier mensen die op deze plek weer wat arbeidsritme op komen doen of vergeten sociale basisvaardigheden. De groenten van de Voedseltuin worden altijd met groot enthousiasme ontvangen, maar het probleem is wel eens dat men niet weet wát hiermee te doen. Vandaar dat TienKookt hier een mooi lesje mocht komen geven.

Spigarelo

Er was veel moois om mee te koken. En het leuke was dat wat we maakten tegelijkertijd de lunch zou zijn voor de rest van de bezoekers van Pluspunt. We bereiden een heerlijke soep van aardappel, andijvie en palmkool. Er was ook spigarelo. Een soort broccoli waarvan zowel de spiraalvormige bladeren als ook de bloemknopjes eetbaar zijn. We smoorden de stevige bladeren zacht in wat olie en knoflook. Voor de salade bakten we de nog lekker kleine courgettes, maakten een salsa verde van tuinkruiden en met de tomaat en sjalot maakten we een mooie vinaigrette. Peperige rucola bovenop en als extraatje een meegebrachte mozarella. Van die salade krijgt u het recept want daar likten we ons vingers bij af!

 

Gebakken courgette

4 kleine, jonge courgettes, gewassen

• Halveer de courgettes in de lengte, of in kwarten.
• Bak ze in wat olie op middelhoog vuur goudbruin.
• Bestrooi met wat zoutvlokken en serveer.

 

Salsa verde

4 handjes tuinkruiden naar keuze en wat je hebt!
2 eetlepels kappertjes, niet afspoelen!
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 citroen, bio, geraspt en het sap
100 ml lekkere olijfolie
1 snuf peper en zout

• Gooi alles in de keukenmachine en pureer fijn.
• Giet nu langzaam de olie erbij tot de gewenste dikte is bereikt.
• Proef en breng op smaak met peper en zout.

 

Tomatenvinaigrette

4 rijpe trostomaten, gewassen
2 eetlepels kappertjes, niet afspoelen!
2 sjalotjes, in hele kleine stukjes
4 teentjes knoflook, uit de knijper
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel oregano
4 eetlepels lekkere olijfolie
4 eetlepels rode wijnazijn
1 snuf peper en zout naar smaak

• Snij de tomaten in kwarten en haal het zaad eruit met een lepel.
• Gooi het zaad in een vergiet en gebruik het uitlekvocht!
• Snij de tomaat in kleine maantjes en vervolgens in kleine blokjes.
• Maak een mooie dressing van olie en azijn en het lekvocht.
• Voeg nu tomaat, kappertjes en fijngesneden sjalot toe.
• Proef goed en breng nu op smaak met peper en zout.

Schep wat van de salsa verde op het bord, leg hierop de gebakken courgettes. Lepel wat tomatenvinaigrette hierover heen en hier bovenop de rucola. Scheur stukjes van de mozzarella en verdeel deze over je salade.