bloemkool

Bloemkool van Formaat!

Bloemkool van Formaat!

 

Vlees noch Vis

Een lekkere gehaktbal op een stamppotje met rucola of een heel mooi stukje gebakken zeebaars op wat gegrilde courgette met een frisse tomatenvinaigrette. Wanneer je vlees noch vis wil serveren is er best wel wat werk in de keuken! Aan de slag met groenten, granen, peulen, zuivel en noten om iets te maken wat even lekker is en je moeiteloos vlees en vis doet vergeten.

Vlees en vis hebben vaak een bevredigende, complexe en umami-rijke smaak. Om dat te bereiken met bijvoorbeeld groenten is het noodzakelijk dat je deze zo gaat behandelen in je keuken dat ze op datzelfde bevredigende niveau gaan uitkomen. En vaak heeft dat te maken met tijd! En je repertoire aan keukentechnieken. Daarom sta je over het algemeen in de vegetarische keuken wat meer tijd achter de kachel.

Groenten in de hoofdrol

Door een aardappel langzaam en langdurig te stoven in boter zal deze – hoe kan het ook anders – boterzacht worden en zeer smaakvol. Wel een heel andere smaakbeleving dan een pieper rap gekookt in wat aangezouten water. Of wat dacht u van een knolselderij heel langzaam gegaard in de oven onder voortdurend begieten met een mengsel van knolselderijbouillon en boter. En dan in z’n geheel op tafel zetten en ter plekke aansnijden. Knol van formaat! Prei langzaam tot diepbruin ‘blakeren’ waardoor deze een zoete, branderige rooksmaak krijgt en supermals zal worden. Spitskool bereiden in een mooie, zilte dashi-bouillon en dan heel kort op hoog vuur aanzetten. En daaroverheen een zoute, aromatische sojagember-saus. Allemaal zó lekker. Door de aandachtige bereiding spelen op deze manier de groenten moeiteloos een hoofdrol op uw bord. En ja, het kost wat meer tijd, maar wanneer koken u bevalt mag dat geen probleem zijn.

Bloemkool

Zoals u begrijpt werken dit soort groentebereidingen het beste met wat stevigere, grote groenten. Die hebben wat massa, stevigheid en lenen zich uitstekend voor wat langere bereidingstijden.

Deze week gaan we een bloemkool in de oven bereiden. Minimale inspanning en dan zo’n feestelijk lekker resultaat! De bloemkool zal langzaam smaak vergaren samen met de kruiden en het vet waarmee u de bloemkool insmeert. U kunt er alle kanten mee op. Vermeng wat gesmolten boter met peper en zout en smeer de kool hier goed mee in, wanneer gaar verdeelt u de bloemkool in fikse stukken en serveert u er een romige mosterdsaus of mieriksworteldressing met kappertjes bij. Of vermeng olijfolie met komijnzaad, koriander en wat kardemom en masseer de bloemkool hier mee in. En dan overgieten met een geurige currysaus.

Bedenk waar u zin in hebt, bepaal de smaken die u gaat gebruiken en hop aan de slag. In de tijd dat de bloemkool in de oven vertoeft heeft u alle tijd voor de rest van het gerecht. Rijst, puree, mooie groene linzen, risotto. Wat extra groenten zoals gepofte tomaat, die langzaam geblakerde prei, beetgare broccoli of juist wat zilts in de vorm van zeekraal. Gehaktbal niet gemist!

Lieve mensen, maak mooie dagen en geniet van elkaar. Vergroot uw keukenrepertoire met deze bloemkool! Ik maakte hem volgens onderstaand geslaagd recept.

 

Gehele bloemkool uit de oven

1 bloemkool 1,5 kilo
1 snuf zout
1/3 deel olie zongedroogde tomaatjes
2/3 deel olijfolie
1 deel komijnpoeder
1 deel gerookte paprika poeder
1 deel chiliflakes

• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Vermeng de beide oliën met zout en specerijen.
• Snij het overtollig groen van de bloemkool.
• Smeer bloemkool heel goed in met het oliemengsel.
• Plaats bloemkool op bakplaat of in bakschaal.
• Rooster de bloemkool gaar in ongeveer 50-60 minuten.
• Alu folie erop wanneer nodig!!
• Even laten afkoelen en aansnijden.