groentesoep

De lekkerste groentesoep

Een hartverwarmend soepje!

 

Ben jij 60!

Dat mochten we graag tegen elkaar zeggen wanneer we vonden dat er minder moest worden gekniesoord en het tempo wel een beetje omhoog kon. Ben ik zelf opeens zestig. Best gek, en wat onwennig. Maar wel een prachtige aanleiding om eindelijk weer in groter gezelschap de verjaardag te kunnen vieren. Met een hapje, drankje en een goede pan soep.

Deze week geef ik u graag het recept van een soep die de feestvreugde overal en altijd zal verhogen. Tegelijkertijd is het de meest eenvoudige soep die u kunt maken. De groentesoep. Met als leuke bijkomstigheid dat u de bouillon hiervoor heel makkelijk kunt trekken van het afsnijdsel van de groenten die u in de soep wilt gebruiken.

WUPS

Begin met de keuze te maken van de groenten. Standaard gaat er WUPS in. Wortel, Ui, Prei en Selderij. Dat geeft een mooie basis. En vervolgens kiest u wat u nog in huis heeft, of wat lekker lijkt. Ik koos spruitjes, kleingesneden sperzieboontjes, bleekselderij en rode paprika voor de kleur.

Van de wortel gebruikte ik de kontjes, de ui sneed ik in kwarten met schil en al, van de prei het groen en van de knolselderij de schil. Alles in een ovenschaaltje met nog wat extra knoflooktenen en overgieten met een klein beetje olie. Mooi bruin laten worden in de oven en vervolgens samen met een paar liter koud water aan de kook brengen. Wanneer het water kookt wat laurier, jeneverbes, kruidnagel en foelie toevoegen en vuur laag draaien. Na een half uur kan het vuur helemaal uit. Hoe langer de bouillon staat hoe lekkerder deze zal worden. Vervolgens zeven en met deze zelfgemaakte bouillon maakt u vervolgens de groentesoep. Breng de bouillon aan de kook en voeg daarna pas de zelf gesneden groente toe.

Voor extra smaak nog wat selderijblad en platte peterselie. Laat op laag vuur nog een half uurtje trekken en draai vervolgens het vuur uit. Proef en breng op smaak met wat zout. Ook deze soep is stukken lekkerder wanneer een dag van te voren gemaakt!

Lieve mensen, het blijft nat en koud. Soep helpt! Zelf bouillon maken is leuk en maakt je soep vervolgens lekkerder!

 

De lekkerste groentesoep

4 winterwortels, goed geboend, in stukjes
4 prei, het wit in ringen
1 kleine knolselderij, geschild in blokjes
½ bos bleekselderij, in stukjes

En verder wat lekker lijkt, dus sperziebonen, venkel, paprika, courgette, spruitjes, broccoli, selderijblad en platte peterselie.

• Snij alles in mooie, gelijke stukjes, of maak er juist een wat grovere soep van.
• Breng de bouillon aan de kook.
• Voeg de gesneden groenten toe.
• Breng weer aan de kook en voeg selderijblad en platte peterselie toe.
• Draai nu je vuur laag.
• Zet het vuur uit na 30 minuten.
• Laat je soep zo mogelijk een dagje staan voor serveren.