Paprika van Troje

Paprika van Troje

Prei gestoofd in boter en witte wijn, gekookt eitje en vinaigrette met alles wat je in huis hebt

 

Paprika van Troje

Wat een zondag afgelopen zondag! Prachtig weer en een vrolijk vooruitzicht, want koken met Tonia! Dit keer kwam er een Bulgaarse moeder op bezoek in Poffa’s, die zo graag zou willen dat haar kinderen meer groenten gingen eten. Tot nu toe ging er alleen komkommer en een spaarzame paprika over de tong. De rest werd geweigerd.

Er kwam een stevige, enthousiaste mevrouw binnenstappen met een klein meisje aan de hand. Hoe leuk! Een extra kleine kok in de keuken. Die gewoon meedeed staand op een krukje en aardappelschilmesje in de hand! Maar nog steeds geen zin in groenten had.

Tonia probeerde het nog met de door haar moeder verzonnen, bezwerende toverspreuk ‘hoe meer groenten, hoe groter je boezem’. Veel schrik en onbegrip op het gezichtje. Dan maar over een andere boeg.We besloten hèt Balkan gerecht te maken: gevulde paprika’s. En vulden deze met een mengsel van rijst en zó klein gesneden rode ui, paprika, wortel, bleekselderij en tomaat dat ze onvindbaar werden. Met bovenop Bulgaarse, witte kaas. U begrijpt dat ging in de oven en wat later erin als koek!

Ook deze zondagochtend weer prachtige verhalen. Over lievelingseten. Over oma’s die zelfgebakken brood vers uit de houtoven halen en als ontbijt serveren in een diep bord. Lindebloesemthee met suiker erbij en daar bovenop dus weer die witte, Bulgaarse kaas. Eenvoudige keuken, prachtige, smakelijke verhalen!

Krombekbonen

Zeewiermuffin, tamarindekaviaar, rode klaverzuring, geurgeranium en zeevenkel. Ik had het genoegen om diezelfde zondag mee te lunchen bij het afstudeerproject van een zestal dames die ik nog les had mogen geven op de Vip-opleiding te Haarlem.

Prachtige gerechten met een duizelingwekkende lijst aan ingrediënten. Een rijke bloemlezing van Hollandse groenten, wildpluk en eetbare bloemetjes. We aten een zeewiermuffin met een cappucino van knolselderij, panna cotta van asperge en gravad lax van wortel. En een geweldige beurre blanc die bij een risotto van zwarte rijst, beluga linzen en shiitake zat.

De gehele lunch was vegan, met onder andere die beurre blanc als bewijs dat ook de vegan keuken geweldig rijk, complex en smaakvol kan zijn.

Naast al die delicate ingrediënten stond er ook een smeuïge hummus van Krombekbonen op het menu. De Krombekboon is een van de weinig overgebleven rassen van de Hollandse witte bonen en komt uit Noord-Holland. Worden wel de Cannelinibonen van Nederland genoemd. Het leuke is dat je deze, toch wel exclusieve boon gewoon kunt halen in de supermarkt!

Aan de slag

Na al dit culinair geweld een eenvoudig recept uit de eigen doos! Vanwege het prachtige weer gaan we niet teveel tijd in de keuken doorbrengen. We maken een lauwwarme salade van gestoofde en gebakken prei, een gekookt eitje en een dressing met rode ui, kappertjes, peterselie en al het andere lekkers wat u in huis hebt.

Terwijl die prei staat te stoven in boter en witte wijn, drinkt u het resterende staartje wijn op en draait u nog eens een plaatje.
Van Rob de Nijs bijvoorbeeld. ‘Het werd zomer’. Lijkt me op z’n plaats.

Hou je haaks, geniet van elkaar en buiten en kook vooral met liefde!
Dit recept is goed voor 4 personen.

Wanneer u er Krombekbonen of belugalinzen bij maakt en er een mooi stuk geroosterd brood bij serveert heeft u een stevige lunch.

Wilt u eens proberen of de prei ook in veganistische boter te stoven valt dan zou ik u willen wijzen op de Flora vegan boter. Met deze vegan boter was die meesterlijke beurre blanc gemaakt en is ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.
 

Prei gestoofd in boter en witte wijn, gekookt eitje en vinaigrette

4 grote prei
1 klont lekkere boter
150 ml witte droge wijn
1 laurierblad
1 snuf peper en zout

• Haal het buitenste blad van de prei.
• Snij de prei in stukken van 5 cm tot het groen.
• Gebruik het groen voor bouillon of een olie.
• Was de preistukken goed.
• Verwarm de boter in een pan.
• Voeg de stukken prei toe en het laurierblad.
• Giet de witte wijn erbij en breng aan de kook.
• Doe het deksel op de pan en draai vuur laag.
• Laat stoven totdat de prei bijna gaar is.
• Draai dan het vuur tot hoog.
• Bak de prei af tot goudbruin.
• Proef en breng op smaak met peper en zout.

 

Vinaigrette

6 eetlepels kappertjes
2 sjalotjes, zeer fijn gesneden
1 eetlepel zongedroogde tomaat fijngesneden
½ rode paprika, in zeer fijne blokjes
½ groene paprika, in zeer fijne blokjes
½ citroen, uitgeperst
½ bos bladpeterselie, fijngesneden
5 eetlepels olie
5 eetlepels witte wijnazijn
1 snuf peper en zout

• Maak de dressing van de olie, azijn en de uitgeperste citroen.
• Meng met de kappertjes, tomaat, bladpeterselie, paprika en sjalot.
• Breng op smaak met peper en zout.

 

Eitje

Het eitje kookt u naar wens, 1 per persoon, neem vooral biologische!